Una seixantena de famílies (250 persones) ateses per Càritas Diocesana de Barcelona han assistit de forma gratuïta a una festa familiar i solidària organitzada per Càritas i la Fundació Brafa. Durant la trobada, celebrada diumenge 16 d’abril, les famílies han gaudit d’activitats de lleure, com per exemple futbol, tirolines, bitlles, inflables, ping-pong o màgia, entre d’altres. En finalitzar la jornada, s’ha organitzat un dinar popular.

Festa familiar i solidària. Foto: @caritasbcn

La festa s’emmarca en la col·laboració que la Fundació Brafa manté amb Càritas des de 2013, amb l’objectiu d’oferir activitats lúdiques a les famílies més vulnerables. Des de Càritas, s’ha posat en relleu la importància d’aquest esdeveniment, ja que arran de la inflació 7 de cada 10 famílies ateses han reduït les activitats de lleure. També s’ha fet un retorn de les principals conclusions de l’informe Cuidar i créixer en fragilitat, elaborat conjuntament per Càritas Barcelona i la Fundació FOESSA, on es van enquestar 606 pares i mares i 464 infants i adolescents atesos per Càritas.

“Ens preocupa que 1 de cada 3 famílies que atenem no facin sortides o excursions amb els seus fills. Per això són tan importants trobades com aquesta”, ha afirmat Albert Frago, tècnic del Programa de famílies i infància de Càritas Barcelona. A més, l’informe apunta que només 4 de cada 10 infants fan alguna activitat extraescolar, quan la mitjana de la ciutat de Barcelona se situa en 8 de cada 10. L’entitat considera que cal oferir espais de trobada, on els infants, però també les seves famílies, puguin gaudir d’una estona d’esbarjo, lluny de les preocupacions del seu dia a dia. “Un 31% de les famílies que atenem viuen en una habitació d’un pis compartit, en situació d’amuntegament i amb persones desconegudes. Aquestes experiències dificulten el desenvolupament dels infants, i cal oferir-los espais de gaudi amb la família”, ha dit Frago. L’informe de Càritas també analitza l’impacte d’aquestes situacions de pobresa en la salut mental, on 3 de cada 5 infants i adolescents atesos per Càritas viuen en situació de patiment psicoemocional, triplicant la mitjana de la població infantil.

ALBERT FRAGO

“Ens preocupa que 1 de cada 3 famílies que atenem no facin sortides o excursions amb els seus fills. Per això són tan importants trobades com aquesta”

El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha demanat garantir l’accés dels infants i adolescents en situació d’exclusió social a les mateixes activitats extraescolar que la resta d’infants i adolescents, apostant per la gratuïtat o models de copagament. “Els infants i joves que avui gaudeixen de la trobada també es mereixen tenir una infància plena i feliç. La manera en què els acompanyem durant la seva infància i adolescència serà clau per determinar el seu futur. Des de Càritas, treballem incansablement perquè els infants i joves que acompanyem tinguin les mateixes oportunitats que la resta, i que les condicions econòmiques desfavorables d’una família no hagin de ser un fre en el desenvolupament d’aquests infants i joves. Hem de posar fre a la transmissió intergeneracional de la pobresa”, ha conclòs Busquets.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!