“Cal fer-se petits i reconèixer-se pobres per donar crèdit als somnis: qui es pensa dominar la realitat sovint no la deixa parlar lliurement.” Qui fa aquesta afirmació és Sergio Massironi, el teòleg a qui Francesc va encarregar el projecte Fer teologia des de les perifèries existencials.

Ho diu en un article publicat dies enrere a L’Osservatore Romano, diari oficial del Vaticà, on parla de la importància de l’Església com un espai en què les persones puguem compartir els nostres somnis. També s’hi fa ressò del projecte de la parròquia barcelonina de Santa Anna, “una comunitat que s’ha pres seriosament els somnis del papa Francesc”. El dia de la publicació de l’article, 17/01/2023, es complien sis anys exactes de l’inici de l’Hospital de Campanya.

En efecte són ja sis anys d’intentar recompondre el gest que ja existia en les primeres basíliques cristianes quan els pobres i les vídues ocupaven els primers seients i en acabar l’Eucaristia el bisbe o el prevere els distribuïa els aliments que els altres cristians havien dipositat al peu de l’altar. És a dir ajuntar litúrgia i exercici de la caritat

En aquest temps, gràcies als donatius i subvencions rebuts, s’ha pogut passar d’una inicial organització carismàtica a una realitat més ben assentada amb professionals que exerceixen les imprescindibles funcions de coordinació general i dels tres-cents voluntaris, seguiment dels joves i dones dels pisos d’acollida, atenció social als acollits, coordinació dels serveis psicològics, serveis de documentació, i recerca de treball i habitatge, sempre en col·laboració estreta amb Càritas.

Gràcies als donatius i subvencions rebuts, s’ha pogut passar d’una inicial organització carismàtica a una realitat més ben assentada

A més, a redós de Santa Anna, han aparegut serveis com Salut-sense-sostre, un servei on metges i metgesses i infermeres jubilades practiquen una nova assistència primària on la manca de recursos tècnics és suplerta per l’experiència i l’ull clínic acumulat; Famílies acompanyant famílies, seixanta famílies que porten un lot setmanal de menjar a cent vint famílies vulnerables, atents a les seves necessitats (reforç escolar, suport emocional a les mares); Atlètic Missatgers de la pau és un equip de futbol sala federat, format per joves magrebins.

El repte continua sent com fer d’una parròquia de centre ciutat on no hi ha habitants -per tant, tampoc feligresos- una comunitat cristiana viva que celebra l’Eucaristia, anuncia l’Evangeli i atén els pobres de forma preferencial en una situació excepcional de trinxera social i de frontera cultural i interreligiosa. El somni de Francesc, fer de l’Església un gran hospital de campanya.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!