És notori que un dels mitjans amb què sant Joan Pau II volgué exercir el seu ministeri universal van ser els viatges apostòlics. 104 visites pastorals fora d’Itàlia, per tal d’apropar la figura del Papa, fomentar l’autoestima de les Esglésies particulars i l’encoratjament de tots els qui en formen part. Essent tan llarg el seu pontificat, hom comprèn que també visités països on no havia anat mai cap Papa. I a l’interior d’aquests, celebrar actes en ciutats que permetessin grans concentracions o visitar santuaris i llocs que han deixat petjada en l’espiritualitat.

Essent tan llarg el seu pontificat, hom comprèn que també visités països on no havia anat mai cap Papa

El viatge, que tingué lloc la tardor de 1982 en terres espanyoles, durà nou dies, amb estada central a Madrid, des d’on cada dia anava a un lloc perifèric de la península. I així, en iniciar el quart any de pontificat emprengué el pelegrinatge, amb la intenció no sols de visitar les comunitats concretes sinó que a cada indret s’adreçaria a un sector o grup eclesial de tot l’Estat. Potser aquesta transmissió radial de la doctrina és un cas únic en el seu pontificat.

Potser aquesta transmissió radial de la doctrina és un cas únic en el seu pontificat

Per a Catalunya s’escolliren dos llocs, Montserrat i Barcelona, i un sol dia, el 7 de novembre. Després d’una setmana de frenètica activitat apostòlica, Joan Pau II es trobà en una jornada desastrosa des d’un punt de vista meteorològic. Això motivà un gran retard en els actes, amb el sacrifici corresponent dels milers de persones que es trobaven presents a cada lloc. La incomoditat que suposà per a tots els presents va fer disminuir l’entusiasme que aquell esdeveniment únic produïa. Cosa pitjor: tots els missatges hagueren de ser retallats i escoltats en males condicions, en perjudici de la seva recepció. Sols posteriorment s’han pogut acollir amb serenitat.

Joan Pau II es trobà en una jornada desastrosa des d’un punt de vista meteorològic

A Montserrat calgué suprimir l’eucaristia mariana prevista i improvisar una litúrgia de la Paraula i una ràpida pregària a la basílica. A Barcelona, es feu l’Àngelus davant la façana de la Sagrada Família, l’acte dedicat als treballadors —amb un missatge de sòlida doctrina social— i la missa dominical al Camp Nou. Sortosament els dies següents Joan Pau II mantingué la salut en els actes a València, Madrid i Compostel·la. Però el record del pas per Catalunya deixà un agredolç que sols el testimoniatge de santedat del protagonista ha ajudat a superar.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!