L’Església catòlica està immersa en un procés d’escolta, de reflexió i de discerniment que enllaça amb la seva mateixa essència, la de caminar plegats per continuar construint una Església fidel a l’Evangeli des de la comuna dignitat baptismal i pertinença a l’Església Poble de Déu.

Després de la fase diocesana del Sínode sobre la Sinodalitat, ara arrenca la fase continental. A Europa les reunions d’aquesta nova etapa tindran lloc del 5 al 12 febrer a la ciutat de Praga, la capital de Txèquia. I encara faltarà la fase universal. La voluntat, però, és que les diòcesis hi continuïn implicades, que no es desentenguin de la nova etapa, sinó que es mantinguin al caliu del que s’hi cuina.

Una humil contribució d’aquest setmanari al Sínode sobre la Sinodalitat ha estat dedicar-hi el Calendari 2023: Any de la Sinodalitat, que us vam oferir encartat en el número de Nadal, i que també podeu adquirir trucant al 934 092 770. Els textos d’aquest calendari han estat seleccionats per Fernando Cordero, periodista, religiós dels Sagrats Cors i membre de la Comissió de Comunicació del Sínode (Roma). Les fotografies, en bona part, són del nostre fotògraf, Agustí Codinach.

Cada mes ens acompanya una fotografia i una reflexió que vol aprofundir en la missió del Sínode, que el papa Francesc, en la inauguració el 9 d’octubre del 2022, va definir com “un itinerari de discerniment espiritual efectiu, que no emprenem per donar una bona imatge de nosaltres mateixos, sinó per col·laborar millor amb l’obra de Déu en la història”.

Escoltar, ha dit Francesc en més d’una ocasió, és molt més que sentir-hi: ”És escoltar-se entre si en la nostra diversitat i obrir portes als que estan fora de l’Església.” En aquest sentit, l’enyorat bisbe Toni Vadell, en una entrevista a Ràdio Estel el 26 de novembre del 2021, remarcava que ”les nostres comunitats haurien de ser espais de diàleg i d’escolta real i profunda”.

Des de Catalunya Cristiana volem acompanyar els nostres lectors i subscriptors en aquest camí sinodal, ja sigui amb materials complementaris com el Calendari 2023, ja sigui amb tota la informació i anàlisi. D’aquí que hi haguem dedicat el Primer Pla d’aquesta setmana, a cura del redactor Eduard Brufau i amb les aportacions destacades de la Gna. Nathalie Becquart, sotssecretària del Sínode dels Bisbes, i de Mn. Enric Termes, coordinador de la fase diocesana del Sínode a l’arxidiòcesi de Barcelona.

El Sínode de Bisbes, per decisió del papa Francesc, s’ha ampliat fins a l’octubre del 2024, com una manera de remarcar que això no va de tempos, sinó de processos profunds que solquen la terra al llarg d’aquest caminar plegats. Nosaltres volem formar-ne part.

BON ANY 2023

Benvolguts lectors i subscriptors, us desitgem molt bon any 2023; que el visquem amb fe, joia i esperança.

Aprofitem per comunicar-vos que, malgrat l’increment de costos, hem decidit mantenir els mateixos preus de venda i subscripció. L’únic canvi respecte de l’any anterior és que durant dues setmanes del mes d’agost no publicarem el setmanari. Us agraïm de tot cor la vostra ajuda i fidelitat, especialment en aquest temps de dificultat per a tantes famílies, empreses i institucions.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!