La Sagrera, avui districte barceloní de Sant Andreu i abans nucli del poble de Sant Martí de Provençals, sorgí com a barri a finals del primer terç del segle XIX. Avui l’única institució que conserva que ha viscut en els tres segles és el Col·legi Mare de Déu dels Àngels, popularment les Monges, que compleixen 125 anys, el 3 de novembre, sent l’entitat més antiga existent a la Sagrera.

Sant Josep Manyanet havia fundat, amb la Mare Encarnació Colomina i Agustí,  les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret i feia temps que veia la conveniència i necessitat de fundar una escola femenina entre Sant Andreu i el Clot. Tenia la vista posada en unes cases propietat de Josep Prades, a la Sagrera, que finalment, grècies a l’aval de Francesc de Paula Benessat, va poder comprar el 1898. Es va signar l’escriptura el dia 11 de juny.

Prèviament havien cursat les llicències i autoritzacions del bisbat i obtingut el 15 d’octubre la darrera aprovació. Van decidir començar al novembre, deixant el primer dia per ser Tots Sants i el següent el de difunts, el 3 de novembre de 1898, quan des de Ciutat Vella la primera comunitat es va traslladar en cotxe de cavalls a la Sagrera. Eren el pare Manyanet, la superiora Encarnació Colomina i les germanes Martina Folch Folch, Manuela Serra Vallès, Gertrudis Amat Monràs, Encarnació Mas Casterad, Montserrat Cabrol Nadal i Felipa Roig Miró. Van ser rebuts al barri pels veïns, contents de la seva arribada.

Instal·lades a la casa, van deixar que el veïnat visités el nou convent. Algunes dones del barri van fer el dinar i, al vespre, tancaren portes començant les religioses la vida conventual, amb ben pocs recursos, organitzant la imminent obertura de l’escola, avui la més antiga de la Sagrera i, alhora amatent a les modernes innovacions pedagògiques.

Pocs anys després, el 1904, van encarregar un edifici nou, apte per a la vida religiosa i l’ensenyament, a l’arquitecte Joan Rubió i Bellver. És l’edifici neomudèjar que avui acull part de l’escola i que és visible des del carrer Berenguer de Palou.

A part dels 125 anys del Col·legi, la congregació de la Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, el 2024 també celebrarà el 150 anys de la seva fundació.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!