L’Estat de la Ciutat del Vaticà està compromès des de fa molts anys a promoure el desenvolupament sostenible a través de polítiques ecològiques per salvaguardar el medi ambient i proporcionar estratègies d’estalvi energètic.
Aplicant els principis de l’encíclica Laudato Si i de l’exhortació apostòlica Laudate Deum, és un dels primers estats del món a perseguir projectes de sostenibilitat buscant solucions innovadores que ajudin a canviar la manera de treballar cuidant la Casa Comuna.
La intenció és adoptar projectes que, fins i tot mitjançant l’ús de tecnologies fiables i respectuoses amb el medi ambient, permetin reduir concretament l’impacte de l’activitat humana en la natura
La ratificació de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic i els Acords de París constitueixen el pont entre les polítiques ambientals i les indicacions i recomanacions de Francesc.
El Govern vaticà es compromet a aconseguir la neutralitat climàtica a través de l’ús responsable dels recursos naturals, la implementació de projectes adreçats a l’eficiència energètica i l’actualització dels actius tecnològics, la mobilitat sostenible, la diversificació i el subministrament de productes energètics més nets o alternatius per al transport, l’eliminació de residus i el desenvolupament de projectes futurs i concrets de reforestació.
Per aconseguir la neutralitat es requereixen inversions en estructures tecnològiques fent servir energies renovables, compensant les emissions produïdes en un sector i reduint-les en altres, però sobretot promovent la mobilitat elèctrica i híbrida.
Per això, el Govern ha posat en marxa un programa de desenvolupament de la mobilitat sostenible anomenat “Conversió Ecològica 2030”, pensat també per a la reducció de l’impacte de C02 de la mateixa flota de vehicles.
Amb aquesta finalitat pretén substituir gradualment els vehicles de propietat estatal per vehicles elèctrics perquè el parc automobilístic sigui d’impacte zero per al 2030; implementar la pròpia xarxa de recàrrega al territori de l’Estat i a les zones extraterritorials i estendre’n l’ús als seus treballadors; assegurar que les seves necessitats energètiques provinguin exclusivament de fonts d’energia renovables.