De lluitador contra l’apartheid a sanador de la memòria. Aquesta ha estat la trajectòria vital del P. Michael Lapsley, sacerdot anglicà que acaba de presentar a Barcelona el seu llibre Reconciliarse con el pasado (Editorial San Pablo). L’obra recull el testimoni colpidor d’un home que l’any 1990 va patir un atemptat amb bomba en el qual va perdre les seves dues mans i un ull.
Després del terrible atemptat, el P. Michael Lapsley va prendre consciència de la necessitat de guariment i reconciliació a la Sud-àfrica del post-apartheid. Va redescobrir aleshores la seva vocació: fer servir la seva experiència traumàtica per promoure la sanació dels altres, primer a Sud-àfrica, i ara també arreu del món.
Convidat per l’ACAT (Acció dels Cristians per a l’Abolició de la Tortura), el P. Michael Lapsley va oferir el 12 de febrer passat una interessant xerrada al Casal Loiola de Barcelona. El sacerdot anglicà va convidar tothom a no enterrar passat, sinó treure’l a la llum i reconèixer-lo, com a primer pas del camí de sanació. “El que hem fet a Sud-àfrica -va afirmar- interpel·la tot el món. S’ha d’explorar el passat, per complicat que sigui, només així podem desintoxicar els records i aprendre a viure-hi.”
Actualment el P. Lapsley, que compta amb el recolzament de l’arquebisbe Desmond Tutu, impulsa i promou des de Sud-àfrica l’Institut per a la Sanació dels Records, que fomenta arreu del món el perdó, la reconciliació i la justícia restaurativa.