Testimoni català al Sínode

El matrimoni format per Montserrat Rosel i Eugeni Gay vaexplicar davant dels 359 pares sinodals la seva experiència de vida. «Som deBarcelona, portem 44 anys casats, tenim 4 fills i, per ara, 9 néts». També van explicar com es van conèxier, com hanestat aquests anys junts i quin paper ha jugat la fe en el seu matrimoni. Desde la implicació a la parròquia de Sant Francesc de Sales (a l’Eixample) finsal seu voluntariat al Cottolengo de Barcelona, passant pel seu casament almonestir de Montserrat. L’oficina de premsa del Vaticà ha publicat íntegramentdiverses intervencions d’auditors, entre elles la d’aquest matrimoni, i espoden llegir íntegrament aquí.

Dignitat i drets humans

Eugeni Gay va explicar com la fe els va impulsar al compromíssocial: «ha estat en aquest afany que ens hem esforçat en la defensa dels dretshumans i en l’exercici de les obligacions humanes». Així ha explicat com laseva dona s’ha implicat amb les Filles de la Caritat en l’assistència a donesen risc d’exclusió.

Gay és exmagistrat del Tribunal Constitucional (2001-2012) itambé exdegà del Col·legi d’Advocats de Barcelona (1993-2001). Així doncs, tambéva explicar a l’assemblea del Sínode la seva experiència com a advocat catòlic.«Com a jurista, tant en l’exercici de l’advocacia com en el de la magistraturamés alta del meu país, he tingut present que la dignitat de la persona és única,exclusiva i intrasgerible i que ha de ser la base de l’ordenament jurídic delspaïsos i de la pròpia comunitat internacional».

Sistach: preparació matrimonial fonamental

De fet, els catalans que participen al Sínode tenen unmarcat perfil jurídic donat que l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal LluísMartínez Sistach, és apreciat especialment per aquesta faceta. Doctorat en Dretcivil i Dret canònic a la Universitat Lateranense de Roma, el cardenal Sistach vaintervenir en la roda de premsa posterior als treballs sinodals del dia 20 d’octubre.Juntament amb l’arquebisbe de Durban (Sudàfrica) i el de Morelia (Mèxic), elcardenal va exposar les principals línies de treball del Sínode en relació ambel matrimoni.

Sistach es va centrar en la preparació al matrimoni . El cardenal va dir que elSínode ha dibuixat un esquema en què la preparació se subdivideix en un momentprevi, d’acompanyament pastoral, i després una preparació més immediata per alsagrament. En aquest sentit, ha recalcat que no només cal donar als futursesposos una formació religiosa «sinó sobretot és necessari un encontre personalamb Crist».

Aquesta preparació pot suscitar que «els nuvis concloguin queno estan fets l’un per l’altre». Hi ha, doncs, un sentit de prevenció en lapreparació prèvia al matrimoni. El cardenal Sistachtambé va aclarir des d’un punt de vista més tècnic que el nou procés denul·litat introduit pel Papa no és d’aplicació automàtica. «Si no es pot trobarla veritat objectiva de manera immediatat, el procediment abreujat esreconverteix en un procés ordinari clàssic», va explicar.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!