A mitjan segle XII, en plena expansió dels regnes cristians peninsulars cap a terres islàmiques del sud, el Regne d’Aragó i el Principat de Catalunya van quedar units per l’enllaç matrimonial entre el comte Ramon Berenguer IV de Barcelona i la reina Peronella. Naixia d’aquesta manera la Corona d’Aragó, una confederació d’estats medievals que acabaria formant un autèntic imperi mediterrani que duraria fins al 1714, quan seria suprimida per la monarquia borbònica.

Per analitzar el context, les causes i les conseqüències de la unió matrimonial del 1137 del 16 al 17 de novembre, el Museu d’Història de Catalunya acull el simposi Ramon Berenguer IV i Peronella. Unió dinàstica i projecció exterior. El simposi l’organitza el Museu Diocesà, el Museu d’Història de Barcelona i la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Ateneu Universitari Sant Pacià. Aquestes jornades tenen lloc arran de l’exhumació d’un sarcòfag de la catedral de Barcelona, que segons els indicis podria contenir restes de la reina Peronella d’Aragó. El govern d’Aragó ha establert un conveni amb la seu barcelonina per procedir a l’exhumació de la tomba, amb l’objectiu de verificar si, efectivament, conté restes de la princesa mitjançant la comparació de mostres d’ADN del seu pare Ramir I, dit el  Monjo, inhumat a San Pedro el Viejo d’Osca.

Durant aquests dos dies es pretén estudiar les condicions jurídiques del matrimoni, les seves conseqüències als comtats catalans, al regne d’Aragó, a Navarra i la dimensió europea de l’esdeveniment. A més, en el programa, a la darrera sessió el dia 17 de novembre a les 16 h, hi haurà una visita guiada als sepulcres comtals i reials de la catedral de Barcelona. Posteriorment, a les 20 h, hi haurà la presentació del llibre “La catedral romànica de Barcelona”, de G. Boto i M. Sureda (coord.), fruit de les jornades que es van celebrar el 2019. El simposi pretén presentar un estat de la qüestió exhaustiu, així com fer noves aportacions i estimular la reflexió sobre un dels períodes més decisius de la nostra història.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!