L'Església reivindica la dignitat de la dona treballadora

El 8 de març se celebra el Dia de la Dona Treballadora. Amb aquest motiu, els col·lectius i delegacions de Pastoral Obrera de Catalunya han signat un manifest en què proposen un decàleg de bones pràctiques per transformar la situació actual. Així, davant del retrocés en els drets de ciutadania, fan una crida: que es restitueixin els serveis i els recursos aconseguits com beques, llei de dependència, ajuts socials…

Davant la desigualtat en el repartiment del treball i la riquesa, fan una crida “a la presa de consciència i a la denúncia de les situacions d’injustícia, a la solidaritat i a l’acompanyament”. Davant d’un sistema capitalista que omet molts dels treballs que realitzen les dones, criden a rescatar la solidaritat i lluitar organitzadament per canviar-ho tot.

“El poder té rostre masculí”, afirma el manifest, mentre que “la pobresa té rostre femení”. Així mateix, es constata que la conciliació laboral és encara una assignatura pendent. En aquest sentit, fan una crida “a una conciliació de la vida laboral, personal i familiar, tasca que correspon a les institucions polítiques, a l’empresariat i, per la nostra banda, al moviment obrer i feminista”.

Pel que fa a l’avortament i el dret a la vida, el manifest recorda “que el centre ha de ser la persona”, per això es fa una crida “a la dignitat de la dona davant la situació d’haver de decidir un possible avortament, el respecte de l’infant perquè tingui els seus drets humans garantits de cara a una possible vida, i que trobi en nosaltres, en la societat i en l’Església acollida i acompanyament des de l’amor a l’estil de Jesús”.

Davant d’una societat que adjudica rols diferenciats a nens i nenes, s’insta “a un apoderament real de nenes i nens en la construcció d’una societat inclusiva i fraternal”. Pel que fa a les joves de les classes treballadores, es fa una crida “al retorn de la dignitat, la confiança i el reconeixement a les joves per tal que aquests valors siguin en el seu dia a dia i a tota la societat”.

Manca de paritat al si de l’Església

I finalment el darrer apartat del decàleg està dedicat a la paritat en l’Església. “Avui dia, al si de l’Església no existeix la paritat: la dona no gaudeix de les mateixes oportunitats que l’home. D’aquesta manera, no es reconeix la seva aportació i el treball esforçat i joiós per la construcció d’un món de justícia, amor i pau. Davant d’això, reclamem, com a cristianes i cristians, a tots els qui formem l’Església, que sigui per fi reconegut el paper de la dona en un pla d’igualtat amb el de l’home. I que, d’aquesta manera, l’Església sigui un model per al conjunt de la societat, tot posant fi a la discriminació injusta de les dones per mostrar que som filles de Déu, que és Mare-Pare.”

El manifest el signes moviments obrers cristians de Catalunya i Balears (ACO, GOAC, JOC, MIJAC), capellans obrers, religioses/os en barris i delegacions de Pastoral Obrera de les diòcesis de Catalunya.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!