El 12 d’octubre passat, festa de la Mare de Déu del Pilar, l’Acadèmia Mariana va fer 160 anys. La commemoració es va celebrar amb una missa solemne a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, presidida per Mons. Salvador Giménez Valls, bisbe de la diòcesi, i amb Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori, com a concelebrant. En representació de l’Ajuntament de Lleida hi van assistir la tinenta d’alcalde, Jordina Freixanet, i la regidora Maria Antonia Maller, a més de la junta directiva i socis de la institució.

La commemoració d’aquest aniversari es desenvoluparà fins al 8 de desembre de l’any vinent, solemnitat de la Immaculada Concepció. Al llarg d’aquests mesos s’organitzaran diferents actes que ajudaran a fer pedagogia del fons artístic, bibliogràfic i musical de l’Acadèmia Mariana i, sobretot, de la mateixa Verge Blanca de l’Acadèmia perquè sigui més coneguda per tots els lleidatans.

Una institució arrelada a la diòcesi

El 12 d’octubre de 1862 Mn. Josep M. Escolà i Cugat va fundar l’Acadèmia Mariana en honor a la Immaculada Concepció de Maria, dogma proclamat pocs anys abans per Pius IX. La fundació va comptar amb la col·laboració de diversos prohoms lleidatans, com ara Lluís Roca Florejachs i Josep Mensa. Pocs anys després es va construir la seu oficial de l’Acadèmia, el Palau de Maria, un edifici d’interès patrimonial per la seva arquitectura historicista. Des de la seva restauració, rehabilitació i ampliació, inaugurada l’any 2006, el Palau de Maria acull la Casa de l’Església i aplega diverses entitats diocesanes.

La Verge Blanca de l’Acadèmia és molt estimada pels lleidatans per un fet miraculós: el 1865, tan sols tres anys després de fundar-se l’entitat, una epidèmia de còlera es va abatre sobre la ciutat, però gràcies a les pregàries adreçades a la Verge Blanca, la plaga va desaparèixer.

Des d’aleshores l’Acadèmia Mariana ha procurat complir la seva funció d’unir fe cristiana i cultura enaltint la Mare de Déu a través de la literatura i les belles arts, especialment amb la convocatòria dels certàmens. Concebuda com a santuari marià, l’entitat és testimoni de l’itinerari de fe de l’Església de Lleida. El Palau de Maria i el seu patrimoni bibliogràfic i musical marià constitueixen un preuat tresor patrimonial i espiritual.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!