Roma s’omple aquests dies de persones abillades amb el fulard grana característic del pelegrinatge organitzat per la Confraria de la Mare de Déu de Monterrat. Fins a 800 persones, entre confrares i pelegrins, participen aquest cap de setmana i fins dilluns en uns actes que volen refermar els llaços històrics entre Roma i Montserrat.

En la roda de premsa de presentació del pelegrinatge, que ha tingut lloc a l’Associació de Premsa Estrangera, el P. Joan Maria Mayol, rector del santuari de Montserrat, ha explicat que els tres pilars del pelegrinatge són pietat popular, amistat social i confraternitat universal, i ha destacat que “era important celebrar al centre de la catolicitat l’agraïment al Papa pel seu magisteri per la pietat popular”.

Així, l’acte més destacat del pelegrinatge és l’audiència amb el papa Francesc dissabte al matí. Després d’unes paraules introductòries del pare abat, Manel Gasch, que exposarà el motiu del pelegrinatge així com la propera celebració del mil·lenari, hi haurà el parlament del Sant Pare, que beneirà la imatge de la Mare de Déu de Montserrat de la catedral de Girona mentre canta l’Escolania de Montserrat.

Després, Mn. Valentí Miserachs lliurarà al Papa la partitura de la Sardana per la Pau que ha compost per a l’ocasió. L’estrena oficial serà a la tarda a l’Espai Schuster, adjacent a la basílica de Sant Pau Extramurs. També a la tarda s’inaugurarà l’exposició Virgo Serena, amb imatges de la Mare de Déu de Montserrat, i hi haurà un concert de l’Escolania de Montserrat.

Tal com ha destacat el P. Mayol, “la sardana expressa molt bé l’evangeli, perquè expressa una societat que viu junta, en pau, en festa i harmonia. Com la sardana si no ens donem les mans no ens en sortirem, ha de ser que tothom pugui entrar-hi quan vulgui. Ho expressem no només com un aspecte folklòric, sinó com una pregària transversal, d’acord amb el poder de convocatòria que continua tenint Montserrat: una casa on tothom se sent estimat, escoltat i acompanyat”.

En la roda de premsa també han participat Luca Bellizzi, delegat del Govern català a Itàlia, i Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Els actes de dissabte a la tarda a Sant Pau Extramurs comptaran amb la presència de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

Bellizzi ha volgut destacar que un dels objectius de la delegació “és fer conèixer Catalunya a Itàlia, donar a conèixer el nostre extraordinari patrimoni cultural, des de la literatura i la poesia, el cinema i l’art, fins a la música sacra. Portar l’Escolania a Roma és el màxim al qual aspiràvem.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!