Aquest dimarts 19 de setembre l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), integrat per la Facultat de Teologia de Catalunya, la Facultat de Filosofia, la Facultat Antoni Gaudí i l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis, ha inaugurat el curs 2023-2024 en un acte presidit pel gran canceller de l’AUSP, el cardenal Joan Josep Omella.
I ho ha fet amb una lliçó que el prorector de l’AUSP, Joan Torra, ha dedicat a Reflexions i qüestions entorn del Concili de Nicea de l’any 325.
El Dr. Joan Torra va ser nomenat el 6 de juliol passat prorector de l’AUSP en substitució d’Armand Puig, a qui el papa Francesc ha designat president de l’Agència de Verificació i Promoció de la Qualitat de l’Ensenyament en les Universitats i Facultats Eclesiàstiques.
El prorector de l’AUSP ha agraït la tasca feta pel Dr. Armand Puig i ha considerat que el seu nomenament per part del Papa suposa un honor i una alegria perquè es reconeix el bon treball que ha realitzat.
El Dr. Joan Torra ha explicat que assumeix el càrrec de prorector “com un servei d’estimació a l’Església de casa nostra” i ha informat sobre l’elaboració del Pla Estratègic per a les quatre facultats de l’AUSP.
Segons el prorector de l’AUSP, aquest pla ha de posar l’accent en els objectius, els projectes i les accions per als propers cinc anys, per acabar aterrant en el que es durà a terme en el curs que comença.
JOAN TORRA, prorector AUSP
“És indubtable que el nostre gran objectiu és omplir de contingut l’esquelet que ja tenim per ser el pulmó intel·lectual de l’Església a casa nostra, que pensa Déu i l’explica en català”
Com també ha destacat Joan Torra, “el claustre sempre té la gran portalada que el comunica amb el món, amb el món d’ara i aquí, el de casa nostra, al qual som cridats a parlar del Déu que hem contemplat des de tots els punts de vista possible”.
El Dr. Torra no ha volgut acabar el seu parlament sense tenir un record per la situació a Nicaragua, especialment de la Companyia de Jesús i la Universitat Centreamericana, amb la qual l’AUSP té un conveni de col·laboració: “Més enllà de manifestar el nostre suport més sincer als qui pateixen aquesta situació tan injusta, volem dir que continuem disposats a la col·laboració que pugui fer falta en bé de tots.”
Concili de Nicea
La lliçó inaugural també ha anat a càrrec del Dr. Joan Torra, dedicada al Concili de Nicea que el 2025 compleix 1.700 anys de la seva celebració.
El Dr. Torra ha contextualitzat l’Església naixent, amb la novetat de “la universalitat i l’exclusivitat”, una Església martirial amb comunitats marcades per una forta vivència de la caritat i que s’han format sinodalment.
Amb l’emperador Constantí arriba la llibertat de culte i la personalitat jurídica. I una “escletxa imprevista”, ha destacat Torra: l’arrianisme, “que posa en greu perill la unitat de l’Església i de l’imperi perquè qüestiona la manera d’entendre del Fill de Déu”.
L’emperador convoca un concili d’on sorgirà el Credo de Nicea. A partir d’aquest moment, ha indicat Joan Torra, “pertany a l’Església cristiana el qui creu aquesta professió i la formuli amb els seus llavis”.
La novetat és, també, “que per primer cop un terme filosòfic entra en la fe de l’Església”.
Com ha afirmat el Dr. Torra, hi ha moltes “perspectives de continuar aprofundint Nicea, aquest esdeveniment únic que va canviar la història”.