El Papa visitarà la capella de la Porciúncula

El Papa Francesc visitarà el proper 4 d’agost a la tarda la Porciúncula, una petita capella situada a l’interior de la Basílica de Santa Maria dels Àngels, a Assís. La visita es realitza en el marc dels 800 anys de l’anomenat Perdó d’Assís, que coincideix providencialment amb l’Any Sant de la Misericòrdia. El Sant Pare -segons es llegeix en el lloc web de la Porciúncula- realitzarà una visita senzilla i privada a la Basílica de Santa Maria dels Àngels, on es recollirà en pregària i oferirà com a do la seva paraula.
La notícia d’aquesta visita ha estat comunicada pel president del Consell Pontifici per a la Promoció de la Nova Evangelització, Rino Fisichella. Ha recordat que la Porciúncula fa referència a un esdeveniment que es va produir al juliol de 1216, quan Sant Francesc va demanar al Papa Honori III, a Perusa, que les persones que, penedides i confessades, entressin a l’església de la Porciúncula, guanyessin gratuïtament una indulgència plenària. Recentment el bisbe de Roma ha dit que “el camí espiritual de Sant Francesc es va iniciar a Sant Damià, però el veritable lloc estimat, el cor de l’Orde, allà on el va fundar i on va lliurar la seva vida a Déu, va ser precisament a la Porciúncula, el petit lloc de la Mare de l’Església”.
D’altra banda, aquest dimarts es farà públic un videomissatge del Papa per donar suport a una campanya de Càritas Internacional per la pau a Síria. Més de cinc anys després de l’inici de la guerra en aquest país del Pròxim Orient, el secretari general de Càritas Internacional, Michel Roy, ha explicat aquest dilluns que la participació de tothom és un signe d’esperança. “Hem decidit posar una mica més de força i de veu a aquest compromís per la pau”, ha comentat. Ha resumit la iniciativa en tres punts: La pregària, l’ajuda humanitària als més necessitats i refugiats i l’exigència de compromís als governs per aturar la guerra. Michel Roy ha recordat que “no pot haver-hi indiferència davant el que passa al Pròxim Orient”. El secretari general de Càritas Internacional ha assegurat que no es pot deixar tot només en mans de les grans potències, com ara Rússia, els Estats Units o la Unió Europea.
Aquest 10 de juliol, “Diumenge de la mar”
També s’acaba de fer públic el missatge eclesial amb motiu del 10 de juliol, en què se celebra l’anomenat “Diumenge de la mar”, una cita anual per a la qual el Consell Pontifici de la Pastoral per als Emigrants i Itinerants desitja que les comunitats cristianes i la societat en general reconeguin sobretot la “gent de la mar”com a éssers humans que contribueixen amb el seu treball a fer que la nostra vida sigui més confortable, raó per la qual els agraeixen la seva tasca i sacrificis. El “Diumenge dela Mar” és una celebració especial que l’Església catòlica organitza per recordar els marítims i resar tant per ells com per les seves famílies. Aquesta jornada es va instituir l’any 1975 quan l’Apostolat del Mar, la Missió per als Marins i la Societat de Mariners van decidir establir un dia en què es reconegués la contribució que aquests treballadors aporten a l’economia mundial.
Igualment cal destacar la importància ecumènica que té aquesta celebració ja que, en molts ports, les activitats de sensibilització davant la situació humana d’aquests treballadors es duen a terme conjuntament amb altres denominacions cristianes, des del testimoni d’unitat i l’experiència de cooperació en la tutela dels drets d’aquestes persones.En el missatge d’aquest any, signat pel cardenal Antonio Maria Vegliò, i per Joseph Kalathiparambil, president i secretari respectivament del Consell Pontifici de la Pastoral per als Emigrants i Itinerants, es llegeix que quan estem “asseguts còmodament al sofà de casa, ens és difícil comprendre fins a quin punt la nostra vida quotidiana depèn de la indústria marítima i de la mar”. L’escrit també explica que la majoria dels mobles, com també del material informàtic que utilitzem i de la nostra vestimenta, han estat transportats en vaixells i provenen d’altres llocs del món, de la mateixa manera que passa això amb els fruits que mengem o el petroli i la gasolina que necessitem. El document conclou que, “sense el comerç marítim”, la importació i exportació dels béns i productes acabats no seria possible.
L’Església destaca que, “també quan es gaudeix d’un creuer, no ens adonem que milers de mariners estan treballant perquè tot surti bé i per assegurar-nos vacances còmodes, igual que en la recent situació d’emergència humanitària a la mar Mediterrània, en la qual algunes tripulacions de vaixells mercants han estat en primera línia per intervenir i socórrer milers de persones que intentaven arribar a Europa a bord d’embarcacions abarrotades i no aptes per a navegar”. A més, en el missatge, es recorda que 1,2 milions de mariners provinents de tot el món, i majoritàriament de països en vies de desenvolupament, han arribat a bord dels 50.000 vaixells mercants transporten gairebé el 90% de les mercaderies.
El document també recorda que el Papa Francesc va fer una crida als capellans i voluntaris de l’Apostolat del Mar perquè siguin “la veu d’aquells treballadors que viuen lluny dels seus éssers estimats i s’enfronten a situacions perilloses i difícils”. En aquesta línia, l’Apostolat del Mar manifesta la seva proximitat als mariners que reivindiquen el respecte dels seus drets humans i laborals. Alhora es fa una crida als governs i autoritats marítimes competents per reforçar l’aplicació del Conveni de l’Organització Internacional del Treball per a aquest sector, a fi “d’assegurar que la gent de mar que treballa a bord de vaixells tingui accés a instal•lacions i serveis en terra que protegeixin la seva salut i el seu benestar”.
Finalment, amb motiu d’aquesta celebració anual, s’estén el record a totes les comunitats cristianes amb una crida als bisbes, sobretot als de les diòcesis marítimes, perquè donin suport a l’Apostolat del Mar com “un signe visible del seu afecte” cap a aquells que “no poden rebre atenció pastoral ordinària”. El missatge conclou manifestant gratitud als mariners per la seva feina, als qui s’encomanen, amb les seves famílies, a la protecció de la Mare de Déu, Stella Maris.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 4 de juliol.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!