El Papa recorda que

El Papa ha destacat aquest dimarts que resar “pels qui no ens estimen” farà que millorin els enemics i ens farà, a nosaltres, “més fills del Pare”. En l’homilia de la Missa del matí celebrada a la capella de la Casa de Santa Marta, Francesc ha analitzat el passatge de l’Evangeli en què Jesús exhorta els deixebles a aspirar a la perfecció de Déu, “que fa sorgir el sol sobre tothom”. “Vosaltres heu sentit a dir, però jo us dic”. Aquesta ha estat la frase de partida per a la reflexió del pontífex, que ha comentat la “dialèctica de la confrontació entre els doctors de la llei i Jesús, entre la Llei proposada de manera esquemàtica al poble jueu pels seus caps i la saviesa d’aquella mateixa Llei que Crist afirma que ha vingut a portar”.
El Sant Pare ha refermat la convicció que Jesús inicia la seva predicació en un context en què “la llei estava en crisi”. Ha explicat que “era una explicació massa teòrica, casuística, una llei en la qual no existia el cor propi de la Llei, que és l’amor que Déu ens ha donat “. En la mateixa línia, el bisbe de Roma ha afegit que “el Senyor repeteix el que hi havia escrit en l’Antic Testament, estimar Déu sobre tot i altres com a tu mateix, i Jesú, a partir d’això, reprèn el veritable sentit de la Llei per portar-ho a la seva plenitud”.
El pontífex ha explicat, en un altre moment de la predicació, que Jesús va oferir nombrosos exemples per mostrar els Manaments sota una nova llum. Francesc ha aclarit que “no matar, per exemple, també pot voler dir no insultar un germà, per posar de manifest com l’amor és sempre més generós que la lletra de la Llei”. I ha afegit també que “és una feina que no és només un treball per al compliment de la Llei, sinó de guariment del cor, ferit pel pecat original, en un camí que culmina en l’amor als enemics”.
Finalment el pontífex ha parlat de la perfecció que Jesús indica i que està inclosa en el passatge del dia corresponent a l’Evangeli de Mateu: “Sigueu perfectes com ho és el vostre Pare del cel!”. El bisbe de Roma ha destacat que estimar els enemics “és l’últim graó” d’aquest camí, el més difícil. També ha recordat que, abans de jutjar o condemnar ningú a l’infern, Jesús ens demana examen de consciència. “La pregària pels enemics, que fem amb la gràcia de Déu, aconseguirà dues coses: a ell el farà millorar, perquè la pregària és potent, i a nosaltres ens farà més fills del Pare”, ha assegurat. A partir d’aquesta estructura dels missatges de Jesús, el Sant Pare ha destacat la novetat cristiana de superar deures i prohibicions, mitjançant la invitació a estimar al Pare i als germans amb tot el cor, fins al punt d’arribar a resar pel mateix adversari.
Carta sobre els dons jeràrquics i carismàtics
D’altra banda, s’ha presentat aquest dimarts, a l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, la Carta Iuvenescit Ecclesia – L’Església rejoveneix -, de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, un document adreçat als bisbes de l’Església Catòlica, sobre la relació entre els dons jeràrquics i carismàtics per a la vida i la missió de l’Església. «El Summe Pontífex Francesc, a l’Audiència concedida el dia 14 de març de 2016 al Cardenal Prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, va aprovar aquesta Carta, decidida en la Sessió Ordinària d’aquesta Congregació, i n’ha ordenat la publicació». Així es llegeix en aquest document, que porta la data del 15 de maig de 2016, Solemnitat de la Pentecosta, i la signatura del cardenal Gerhard Müller i l’arquebisbe Lluís Ladaria, prefecte i secretari respectivament d’aquest dicasteri.
En una síntesi, oferta per l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, es destaca que «els dons jeràrquics i els dons carismàtics són coessencials per a la vida de l’Església», i que aquest és el punt central de la Carta Iuvenescit Ecclesia. Queda igualment subratllat que els dons jeràrquics són els conferits amb el sagrament de l’Orde (episcopal, presbiteral i diaconal), així com els dons carismàtics, que són els distribuïts lliurement per l’Esperit Sant.
Formació per a la tutela de menors
També aquest dimarts, la primera classe de participants en el curs de “Diploma d’Estudis Avançats en Tutela de Menors” (Safeguarding of Minors) ha rebut el seu diploma d’Experts Internacionals. Els neodiplomats, procedents de 15 països i quatre continents, han seguit un programa semestral formatiu en l’àmbit de la prevenció, en grau de contrastar els abusos sexuals a menors. El lliurament dels diplomes s’ha fet aquest matí amb una cerimònia oficial a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. La iniciativa, única a nivell global, es va posar en marxa al febrer, dins l’activa estratègia de prevenció promoguda per l’Església Catòlica.
El diploma ha estat conferit pel “Centre for Child Protection” (CCP) “Centre de Protecció per a Nens” de la Pontifícia Universitat Gregoriana. El Papa Francesc ha enviat una carta personal al president del “Centre de Protecció per a Nens” en què expressa la seva gratitud als professors i paraules d’encoratjament als nous diplomats. El “Centre de Protecció per a Nens” és una institució de l’Església Catòlica, fundat el gener del 2012, que promou mesures de prevenció i tutela contra l’abús sexual i tota mena d’abús a menors i a persones vulnerables, a través del treball per augmentar la sensibilització i el coneixement de la importància d’aquests esforços per a la creació d’un ambient sa.
Propera canontizació de 115 màrtirs espanyols
Finalment destaquem que el Papa ha autoritzat, igualment aquest dimarts, la promulgació dels Decrets de la Congregació per a les Causes dels Sants perquè siguin beatificats 115 màrtirs de la persecució religiosa dels anys 30 a Espanya, concretament José Álvarez-Benavides de la Torre, degà del Capítol Catedral d’Almeria, i 114 companys seus, tots assassinats per odi a la fe entre els anys 1936 i 1938. L’aprovació del pontífex ha arribat durant una audiència de Francesc amb el prefecte de la mateixa Congregació per a les Causes dels Sants, Angelo Amato.
En aquesta mateixa reunió, el Sant Pare ha donat el vistiplau al reconeixement de les virtuts heroiques de diversos servents de Déu i candidats a la beatificació, entre ells Maria Elisa Oliver Molina, fundadora de la Congregació de les Germanes de la Verge Maria del Mont Carmel, nascuda el 1869 i morta el 1931.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 14 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!