El Papa no vol que el G-20 faci només una declaració de principis

Francesc ha escrit una carta a Tony Abbott, primer ministre d’Austràlia, que presidirà la cimera dels caps d’Estat i de govern del G-20 (anglès), que tindrà lloc el 15 i 16 de novembre a Brisbane. L’agenda de la reunió es concentrarà en els esforços per rellançar un creixement sostenible de l’economia i en l’imperatiu de crear oportunitats de treball dignes i estables per a tothom.

“Voldria demanar als caps d’Estat i de govern del G-20 que no s’oblidin que darrere d’aquestes discussions polítiques i tècniques hi ha en joc moltes vides i que seria lamentable que aquestes discussions es quedessin només en unes declaracions de principis”, diu el Papa en la seva carta. Francesc constata que hi ha massa persones que pateixen “a causa de la desnutrició severa, del creixement en nombre de desocupats, per l’altíssim percentatge de joves sense feina i per l’augment de l’exclusió social que pot desembocar en l’acció criminal i, fins i tot, el reclutament de terroristes. A més, hi ha una agressió constant a l’ambient natural”.

El Pontífex confia que d’aquesta cimera en pugui sortir un consens real sobre els temes tractats i que es tingui en compte “la millora real en les condicions de vida de les famílies més pobres i la reducció de totes les formes de desigualtat inacceptable”.

Pròxim Orient

El Papa també espera que del G-20 surti un acord que pugui portar al final definitiu del Pròxim Orient de l'”agressió injusta contra diferents grups, religiosos i ètnics, incloses les minories”. Per això, també demana l’eliminació de les causes profundes del terrorisme, entre elles la pobresa, el subdesenvolupament i l’exclusió. Segons el Pontífex, la solució no pot ser únicament militar, “sinó que ha de centrar-se en aquells que d’una manera o una altra animen els grups terroristes amb el suport polític, el comerç il·legal de petroli o el subministrament d’armes i tecnologia. També cal un esforç educatiu i una consciència més clara que la religió no es pot emprar com a forma de justificar la violència“.

Francesc aprofita l’ocasió per demanar als estats membres del G-20 “generositat i solidaritat” a l’hora d’afrontar les necessitats de les víctimes d’aquests conflictes, especialment dels refugiats. Igualment, exposa que s’hauria de protegir els ciutadans “de cada país de formes d’agressió, que són menys evidents, però igualment reals i greus. Em refereixo als abusos en el sistema financer, l’especulació desvinculada de vincles polítics o jurídics i a la mentalitat que veu en el màxim benefici l’objectiu final de tota activitat econòmica”.

Finalment, subratlla que “la responsabilitat amb els pobres i els marginats ha de ser un element essencial de tota decisió política”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!