El Papa i l'Imam d'Al Azhar comparteixen compromís per la pau

Francesc s’ha abraçat aquest dilluns, al Vaticà, amb el Gran Imam d’Al Azhar, la cèlebre universitat sunnita del Caire. La reunió es considera un important esdeveniment dins el procés de diàleg entre el cristianisme i l’Islam, després que el màxim representant d’aquesta branca musulmana trenqués relacions amb la Santa Seu l’any 2011 quan Benet XVI va demanar als sunnites protecció sobre la minoria cristiana arran d’un atemptat. El compromís comú de cristians i musulmans per la pau i contra la violència, la guerra i el terrorisme són el tema de fons d’una audiència històrica. Ha estat una trobada, al Palau Apostòlic, del pontífex amb el Gran Imam d’Al-Azhar, Ahmad Muhammad Al-Tayyib, acompanyat per una important delegació. El Gran Imam ha estat acollit i acompanyat a la trobada amb el Sant Pare pel president del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, el cardenal Jean-Louis Tauran, i pel secretari del mateix Dicasteri, Miguel Ángel Ayuso Guixot. La conversa, en un to molt cordial, ha durat aproximadament mitja hora.
El Papa i l’imam han coincidit a l’hora de subratllar el gran significat d’aquesta nova trobada en el marc del diàleg entre l’Església catòlica i l’islam. Després, tots dos s’han aturat a comentar sobretot el tema del compromís comú dels representants i dels fidels de les grans religions per la pau al món, així com el rebuig a la violència i al terrorisme, la situació dels cristians en el context dels conflictes i de les tensions al Pròxim Orient i la seva protecció. El Papa ha obsequiat el Gran Imam amb el Medalló de l’olivera de la pau i una còpia de la seva Carta Encíclica Laudato si. Després de l’audiència amb el Sant Pare, abans de deixar el Palau Apostòlic, el Gran Imam, amb la seva Delegació, ha tingut una breu trobada amb el Cardenal Tauran i amb el Monsenyor Ayuso Guixot.
“Un cristià no pot estar sense alegria”
El Papa, d’altra banda, ha assegurat aquest mateix dilluns que “no hi pot haver un cristià sense alegria”. En l’homilia de la Missa matinal a Santa Marta, el pontífex ha subratllat que, també en els sofriments de la vida, el creient sap encomanar-se a Jesús i viure amb esperança. Francesc ha destacat que “un cristià és un home i una dona d’alegria en el cor” i que, “si no és així, no pot ser autènticament cristià perquè li manca alguna cosa”. En aquesta línia, ha afegit que “el carnet d’identitat del cristià és precisament l’alegria de l’evangeli, d’haver estat elegit, salvat i regenerat per Jesús”.
El Sant Pare ha assegurat que el cristià “fa créixer aquesta alegria amb la confiança en el Déu que recorda sempre la seva aliança, una realitat que el cristià també coneix”. Francesc ha afegit que “les riqueses, encara que no són dolentes en elles mateixes, no omplen perquè tenir massa béns no obre el cor a l’alegria”. “La maldat és servir les riqueses”, segons ha recordat el bisbe de Roma. “Quan trobem persones que diuen que són cristianes però estan tristes, en les nostres parròquies o comunitats, alguna cosa no funciona”, ha comentat.
El Sant Pare s’ha aturat en la idea de l’alegria contraposada amb l’estupor, que és bo davant l’amor de Déu i les emocions de l’Esperit Sant. Precisament ha expressat el seu desig que Déu doni als creients aquell estupor necessari davant les riqueses que ens entristeixen i no ens donen res. “Demanem al Senyor que ens doni l’estupor davant d’ell, davant de moltes riqueses espirituals que ens ha donat”, ha destacat, Francesc ha seguit així amb un missatge contra el servei a les riqueses com si fossin una mena de paradís que soluciona la vida i els problemes, quan en realitat, ha conclòs el pontífex, no dóna alegria.
Anàlisi de l’Amoris Laetitia

Miguel Yáñez, director del Departament de Teologia Moral de la Universitat Gregoriana de Roma, ha destacat igualment aquest dilluns el realisme de l’exhortació postsinodal Amoris Laetitia, un document “pastoral i no pas dogmàtic”. “Hi ha una visió realista i concreta de la família i les famílies, amb el desig d’acompanyar-les i guarir-les
El professor Miguel Yáñez ha dit que la gran novetat del missatge que Francesc ofereix en el document és “el nou llenguatge que proposa, que és admirable i que permet fer-lo més entenedor, tot i que és complex perquè abasta tots els temes, però tot des d’una visió positiva de la família, amb la sexualitat o fins i tot les situacions no desitjades o anomenades irregulars”. Miguel Yáñez ha definit l’Amoris Laetitia com el fruit madur d’un “procés sinodal” en què l’Església ha treballat com un gran equip, en comunió.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 23 de maig.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!