El Papa alerta davant "els qui diuen que són catòlics i després

El Papa ha dit aquest dimarts que “la religió cristiana és concreta, i actua fent el bé, perquè no és una religió del dir”, feta d’hipocresia i vanitat. Així ha comentat la litúrgia del dia en la seva homilia de la Missa matinal celebrada a la Capella de la Casa de Santa Marta. El Sant Pare ha relacionat el text litúrgic del dia, del Profeta Isaïes, amb el passatge de l’Evangeli de Mateu per explicar, un cop més, la “dialèctica evangèlica” existent entre “el dir i el fer”. Francesc va destacar les paraules de Jesús, qui desemmascara la hipocresia dels mestres i dels fariseus invitant els deixebles i la multitud a observar el que ensenyen però a no actuar com ells. “El Senyor ens ensenya el camí del fer. Quantes vegades trobem persones en l’Església, també nosaltres, que diuen que són catòlics i no fan res, entre ells molts pares que no tenen temps per escoltar els seus fills, jugar amb ells…! Aquesta és la religió del dir”, ha explicat.
El pontífex ha afirmat que això de “dir i no fer és un engany”. Les paraules d’Isaïes, segons ha subratllat, indiquen què és allò que Déu prefereix, que és “deixar de fer el mal i aprendre a fer el bé”. Francesc ha dit que “la misericòrdia del Senyor va a l’encontre d’aquells que estan disposats a discutir amb ell, en una dialèctica que acabi amb el fer la voluntat de Déu”. El Sant Pare s’ha referit al capítol de l’Evangeli de Mateu sobre el judici final, quan Déu demanarà comptes a l’home sobre “allò que haurà fet a famolencs, assedegats, empresonats i estrangers”. Francesc ha assegurat que “aquesta és la vida cristiana, mentre que allò que simplement és dir ens porta a la vanitat, a semblar cristià sense ser-ho”. I ha conclòs expressant el seu desig que “el Senyor ens doni la saviesa per entendre bé on és la diferència entre el dir i el fer, i ens porti pel camí del fer”. Finalment el Papa ha recordat que són molts els cristians que simulen ser-ho, els qui fan de la pertinença a l’Església un element decoratiu, una ocasió de prestigi en lloc d’una experiència de servei cap als més pobres.
Experiència missionera al Paraguai
Oswaldo Duarte, director de les Obres Missionals Pontifícies del Paraguai, ha explicat aquest dimarts el que ha estat una missió realitzada al país sud-americà, amb famílies implicades i molts joves. “El Papa Francesc, en el document Evangelii Gaudium, insisteix molt en el fet que l’Església ha de ser missionera, motiu pel qual estem intentant fer arribar el missatge de Crist en moltes zones”, ha explicat el també religiós redemptorista. Oswaldo Duarte ha anunciat la celebració, a Bolívia, d’un congrés missioner americà per a l’any 2018 i per al qual ja s’estan preparants diverses trobades.
L’arquebisbe grecocatòlic ucraïnès Sviatoslav Shevchuck
L’arquebisbe de Kíiv, Sviatoslav Shevchuk, cap del sínode de l’Església grecocatòlica ucraïnesa, ha dit aquest dimarts que els creients i els pastors d’aquesta Església oriental “volen caminar junts amb els ortodoxos i construir no només la pau sinó la unitat. En una trobada amb periodistes a Roma, el prelat ha valorat molt positivament la recent abraçada del Papa Francesc amb el patriarca de Moscou Ciril a Cuba, que ha qualificat de “fet sagrat”. L’arquebisbe de la principal diòcesi grecocatòlica ucraïnesa ha reconegut que inicialment, a Ucraïna, hi ha hagut malestar amb Moscou. Alhora ha destacat el “dret a existir” que la declaració conjunta de Francesc i Ciril reconeix per a les “comunitats eclesials i els seus fidels a tot arreu”, un fet del qual ha recordat que fins ara no estava permès.
Sviatoslav Shevchuk ha lamentat, això sí, que l’Església d’Ucraïna no sigui explícitament esmentada en aquest pas històric per a l’ecumenisme. “En la terminologia de la teologia ecumènica moderna, aquest terme és utilitzat per les comunitats cristianes que no han conservat la plenitud de la successió apostòlica, això mentre nosaltres som una part integrant de la comunió catòlica”, ha conclòs. El prelat grecocatòlic ucraïnès, a més, ha recordat que la manera de presentar la guerra d’Ucraïna en la declaració conjunta del Papa i el patriarca de Moscou ha provocat polèmica al seu país, tot i que ha elogiat l’aclariment fet pel Sant Pare en la línia de demanar als presidents Porosehnko i Putin que facin la pau.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!