El Papa a Egipte: "L'únic extremisme que Déu permet és la caritat"

Francesc ja ha completat una intensa visita d’unes 30 hores a Egipte. En un dels moments més viscuts, la Missa aquest dissabte a l’estadi Air Defence del Caire, el Papa ha assegurat que “a Déu només li agrada la fe professada amb la vida, perquè l’únic extremisme que permet als creients és el de la caritat”. També ha recordat que “qualsevol altre extremisme no ve de Déu i no li agrada”. En un recinte que pertany a la ciutat esportiva de l’Aeronàutica militar, construïda per celebrar les proeses de la defensa aèria durant la guerra de 1970 contra Israel i més recentment escenari de violents enfrontaments entre aficionats i la Policia el 2015 durant un partit de futbol amb un balanç de 22 morts, el pontífex ha seguit la litúrgia del diumenge III de Pasqua, en què l’evangeli narra el camí fet pels dos deixebles d’Emaús després de sortir de Jerusalem. El Sant Pare ha destacat que “mort, resurrecció i vida són tres paraules que resumeixen el missatge d’aquest fragment”.

El Sant Pare ha comentat que aquells deixebles “no podien comprendre per què Déu Omnipotent no va salvar Jesús d’una mort tan infame, de manera que la de Crist era la creu de les seves idees sobre Déu, i aquella era la mort de tot el que ells pensaven que era Déu”. En canvi, segons ha explicat el Papa, Jesús s’acosta a aquells homes perquè descobreixin que ell és “el camí, la veritat i la vida”. El bisbe de Roma ha interpretat el missatge de vida a partir de la trobada amb Jesús ressuscitat, que ha transformat aquests dos deixebles. “La Resurrecció no és una fe que neix de l’Església, sinó que és l’Església la que neix de la fe en la Resurrecció”, ha conclòs.

El pontífex ha assegurat també amb força que “el Ressuscitat desapareix de la nostra vista per ensenyar-nos que no podem retenir Jesús en la seva visibilitat històrica”. En aquest context, ha subratllat que l’Església ha de saber i creure que ell està viu en ella i que la vivifica amb l’Eucaristia, amb l’Escriptura i amb els sagraments. Francesc ha invitat tots els creients a “tornar a la seva vida quotidiana, a la vida famíliar, a la feina o al propi país com els deixebles d’Emaús van tornar Jerusalem”, i els ha animat a fer-ho “sense tenir por d’obrir el seu cor a la llum del Ressuscitat, permetent que ell transformi les seves incerteses en força positiva”.

Ha sintetitzat la reflexió en una última petició: “No tingueu por d’estimar tothom, amics i enemics, perquè l’amor és la força i el tresor del creient”. Francesc ha acabat l’homilia adreçant “un pensament a la Mare de Déu i a la Sagrada Família, que van viure en aquesta beneïda terra, amb el desig que il·luminin els cors i beneeixin l’estimat Egipte que, en les inicis del cristianisme, va acollir l’evangelització de Sant Marc i va donar al llarg de la història nombrosos màrtirs i una gran multitud de sants i santes”.

Trobada final amb religiosos, religioses, sacerdots i seminaristes

L’últim acte destacat del Papa a Egipte, abans del comiat oficial a l’aeroport del Caire, ha estat una trobada amb religios, religioses, sacerdots i seminaristes. Els ha animat “a treure profit de l’exemple de sant Pau l’eremita, de sant Antoni Abat, dels Sants Pares del desert i dels nombrosos monjos que, amb la seva vida i exemple, han obert les portes del cel a molts germans i germanes, creients i no creients i especialment els últims, els necessitats, els abandonats i els descartats”.

En aquesta trobada, al Seminari Patriarcal Copte-Catòlic de Maadi, a la mateixa capital, el pontífex ha elogiat la tasca d’aquest centre de formació que, “amb el llevat que Déu prepara per a aquesta beneïda terra, fa que hi creixi el seu Regne juntament amb els nostres germans ortodoxos”. Després d’agrair a tots el seu testimoni, Francesc els ha demanat que “no tinguin por al pes de cada dia, de les circumstàncies difícils per les quals alguns han de passar”. Finalment ha recordat que “Egipte ha contribuït a enriquir l’Església amb l’inestimable tresor de la vida monàstica”. Amb aquest motiu, el Papa ha fet una crida general a “treure profit de l’exemple dels grans sants egipcis”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!