El director de Càritas Barcelona alerta dels desnonaments per impagament de lloguer

Salvador Busquets, director de Càritas diocesana de Barcelona, ha alertat dels efectes que continua tenint la crisi econòmica en les persones més necessitades. En matèria d’habitatge, Busquets ha subratllat que s’està donant actualment una segona onada de desnonaments: el de persones que, després d’haver estat desnonades per impagament d’hipoteca, ara tampoc no poden pagar el lloguer. Una altra qüestió que Busquets ha volgut ressaltar és el fenomen dels “treballadors pobres”, és a dir, persones que tot i estar treballant, tenen uns ingressos per sota del llindar de la pobresa. “Les últimes reformes laborals”, segons el director de Càritas Barcelona, “han augmentat aquesta situació”.

Càritas: transformar situacions injustes

Després de disset anys a Arrels Fundació i de dos anys més coordinant les entitats socials de la Companyia de Jesús a Catalunya, Busquets afronta ara una nova etapa al capdavant de Càritas diocesana de Barcelona. “El que més m’ha sorprès de Càritas és la seva capacitat de transformar situacions injustes”, ha destacat el nou director en la seva “estrena” davant dels mitjans de comunicació. Habitatge (a través del Servei de Mediació en Habitatge), pobresa infantil (amb el projecte Paidós) i atur (programa de formació i inserció sociolaboral) són els tres pilars d’acció on Càritas ha destinat molts esforços i recursos, alhora que malauradament ha vist com es triplicava la demanda de necessitats bàsiques.

Renda garantida de ciutadania

Pel que fa a la classe política, Salvador Busquets ha estat força crític. D’una banda, perquè els recursos destinats a salvar els bancs s’haurien d’haver adreçat a les persones; de l’altra, perquè no s’està actuant prou a l’hora de dotar les persones d’uns mínims recursos per viure. D’aquí que hagi destacat la necessitat d’una renda garantida de ciutadania, que ja reconeix l’Estatut però que no s’ha desenvolupat.

Evitar els errors del passat

També ha fet una crida molt concreta a aprendre dels errors que ens han conduït a aquesta crisi econòmica, per tal de no repetir-los. Així, Salvador Busquets ha animat a crear “un grup de treball conjunt entre l’administració pública i entitats especialitzades en diferents àmbits per tal d’identificar els errors en els quals hem caigut en el passat i per reflexionar sobre les mesures que cal emprendre perquè no tornem a cometre’ls”. Els tres blocs d’aquest estudi haurien de ser: sistema financer, habitatge i infraestructures.

Sortir de la crisi

A propòsit de si estem sortint de la crisi, Busquets ha reconegut que no és així. “Hi ha el discurs que estem superant la crisi perquè ens basem en indicadors macroeconòmics, que van bé, com ara que el PIB ha crecut, que els tipus d’interès baixen, etc. No obstant això, ens oblidem que la renda familiar neta disponible ha disminutït pràcticament un 24%, que la taxa d’atur segueix sent elevada (del 24,4%, segons l’INE, mentre que a Europa és del 10,1%) i que l’atur juvenil és el més alt de la UE. Des de Càritas considerem que podrem dir que la crisi haurà desaparegut quan, a més de tots aquests indicadors, les famílies hagin recuperat el poder adquisitiu, quan l’atur se situï en el 8%, quan els joves tinguin la possibilitat d’incorporar-se al mercat laboral i quan l’habitatge ja no sigui el bé de luxe en el qual s’havia convertit”.

Salvador Busquets també ha reconegut que un dels reptes com a nou director de Càritas de Barcelona, en substitució de Jordi Roglá, és explicar que la situació de necessitat que passen moltes famílies no és culpa seva, tal com va expressar en una entrevista publicada a CatalunyaCristiana el juliol passat, tan bon punt es va fer efectiu el seu nomenament.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!