La tarda de dissabte, segon dia del pelegrinatge a Roma amb motiu dels 800 anys de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, ha tingut la seva etapa més cultural amb el concert de l’Escolania de Montserrat, la inauguració de l’exposició de fotografies Virgo Serena i l’estrena de la Sardana de la Pau composta per Mn. Valentí Miserachs.

Tot plegat ha tingut lloc al voltant de la basílica de Sant Pau Extramurs i ha comptat amb el suport del Govern de Catalunya, representat per la consellera Laura Vilagrà, pel delegat del Govern a Itàlia, Luca Bellizzi, i pel director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol.

En declaracions als mitjans de comunicació, Vilagrà ha assegurat que “Monserrat no és només una muntanya, sinó una expressió viva de la nostra història i cultura mil·lenària“. I ha destacat que “per a molts catalans la Mare de Déu de Montserrat és un refugi, una esperança, la llum quan se senten abatuts. En aquest sentit, pel respecte que tenim des del punt vista religiós i espritual, i pel que significa per al país, havíem de ser aquí”.

Luca Bellizzi, Laura Vilagrà, l’abat Manel Gasch i Carles Armengol.

A través del cant, els 39 escolans que han viatjat fins a Roma (acompanyats per les famílies, el prefecte, Efrem de Montellà, el director de l’Escolania, Llorenç Castelló, i l’organista Vicenç Prunés), han transmès un missatge de pau i bellesa en el marc incomparable de Sant Pau Extramurs. L’abat i els monjos de Montserrat, els bisbes i els representants polítics de Catalunya, així com els 800 pelegrins i fidels romans han seguit amb emoció un repertori que comptava fonamentalment amb obres d’autors montserratins.

Prèviament, un emocionat Valentí Miserachs ha presentat en societat la seva Sardana de la Pau, que ha estat interpretada per la Cobla Ciutat de Granollers i dansada pels Dansaires del Penedès. L’acte ha estat presentat per Gerard Carrion, director del programa Tot sardana de Ràdio Estel, i ha tingut lloc a l’Espai Schuster, en record del qui fou arquebisbe de Milà durant la Segona Guerra Mundial.

Tal com ha explicat Miserachs, que al matí ha lliurat la partitura al Papa durant l’audiència del matí, “en la sardana es vinculen els temes romans, sobretot l’antífona Tu es Petrus, i el Virolai, amb una aportació lliure invenció meva que expressa molt bé aquest sentit de la pau i de la música i del sentit tradicional nostre de Catalunya”.

Valentí Miserachs presenta la Sardana de la Pau.

Els monjos benedictins Joan Maria Mayol i Natàlia Aldana han fet una pregària introductòria a la ballada, que ha comptat amb la presència del cardenal salesià Cristóbal López, arquebisbe de Rabat i pare sinodal.

En declaracions a Catalunya Cristiana, el cardenal ha explicat que encara que ha nascut a Andalusia se sent català. “Catalunya és la meva pàtria petita, i he volgut assistir a aquest acte com a expressió de solidaritat i d’agraïment també a tot el que Catalunya ha donat a la meva família, que hi va arribar sense res.” El cardenal salesià va viure a Badalona fins als 12 anys i després a Girona i Barcelona fins als 32.

Reflexionant sobre la necessària pau en un món tan ple de conflictes (Ucraïna, Israel…), Cristóbal López ha destacat que la Sardana de la Pau de Miserachs és molt oportuna: “Com a cristians hem de treballar per la pau també a través de l’art, de la música i de totes les expressions culturals. Aquesta sardana ha sonat aquí en un moment en què a la terra de Jesús, Palestina, Israel, s’han agreujat els combats, amb molts morts. Per tant, que la Sardana de la Pau sigui no únicament una música sinó pregària a favor de la pau en aquest indret i arreu del món”.

CRISTÓBAL LÓPEZ

“Que la Sardana de la Pau sigui no únicament una música sinó pregària a favor de la pau en aquest indret i arreu del món”

Qui també s’ha volgut fer present al pelegrinatge, en aquest cas durant el concert de l’Escolania, ha estat Nathalie Becquart, religiosa xaveriana i sotssecretària general del Sínode dels Bisbes. Recentment va visitar Catalunya convidada pel fòrum Tribuna Joan Carrera i va tenir l’oportunitat d’anar a Montserrat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!