En altres temps, la presència professional de la dona en el món de l’art no era tolerada socialment i és difícil trobar dones pintores de les èpoques més antigues. Un món on la dona era invisibilitzada. Tanmateix, contra les prohibicions sempre acaben sorgint noms aïllats de dones artistes que van causar l’admiració dels seus contemporanis. El cicle Dones pintores d’avui i d’ahir vol donar visibilitat a aquestes artistes i posar en relleu l’obra que ens han llegat.

Laia (o Marcia Servera de Cízic), Artemisia Gentileschi, Frida Kahlo i Remedios Valo són les quatre artistes en les quals aprofundeix aquest cicle a través de conferències, cinema i dansa. Elles es van rebel·lar contra les normes que la seva societat els imposava.

La proposta, que va començar l’11 de gener i acabarà l’11 d’abril, està organitzada pel MEV-Museu d’Art Medieval de Vic i Amics dels Museus d’Osona. Hi col·laboren el Cineclub Vic, el Casino de Vic, la Biblioteca Pilarin Bayés i el Museu de l’Art de la Pell.

Són, en la seva major part, els diferents espais on es duen a terme les accions, atenent l’esperit del MEV d’estendre les seves activitats de difusió cultural per tota la ciutat de Vic.

Carme Rubio, catedràtica jubilada de secundària i professora associada de la UVic[1]UCC, pronunciarà la conferència Frida Kahlo, l’art implacable el 8 de febrer, a les 18.30, al MEV. Després de la seva mort, la fama de Kahlo com a pintora, sempre lligada a la seva personalitat, es va estendre arreu del món i no ha deixat de créixer. S’ha convertit en tot un símbol.

Kahlo serà també la protagonista del film Frida (2002), dirigida per Julie Taymor i protagonitzada per Salma Hayek, que es projectarà el 20 de febrer, a les 20.00, al Cineclub Vic. La presentació del film, que forma part de la programació del Cineclub Vic, anirà a càrrec de Miquel Pérez, doctor en Història de l’Art.

L’univers oníric de Remedios Varo serà el títol de la quarta conferència, que pronunciarà Andrea Serrano Raurell, doctora en Història de l’Art per la UB, el 7 de març, a les 18.30, al Museu de l’Art de la Pell. Podrem endinsar-nos en el món alternatiu que proposa aquesta artista surrealista i farem una mirada als racons més recòndits del seu subconscient.

Judit Verdaguer, especialista en art medieval i conservadora del MEV, pronunciarà l’última conferència del cicle: Dones artistes de fa mil anys, en què resseguirà la traça de pintores, il·luminadores de manuscrits o brodadores. Serà el 14 de març, a les 18.30, al MEV.

La cloenda del cicle serà 2×2. 4 mans, 4 peus i 4 ales. Un espectacle de dansa creat especialment per a l’ocasió. Marha Echevarria i Berta Vilarrasa, ballarines, creadores i docents, seran les intèrprets d’un espectacle enfocat a l’univers revolucionari de la dona. Tindrà lloc l’11 d’abril, a les 18.30, al MEV.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!