El celibat sacerdotal no és un dogma de fe

El papa Francesc ha tornat a condemnar amb contundència els abusos sexuals a nens, sobretot els comesos per capellans i religiosos. Des de l’avió de tornada que portava el Pontífex de Jerusalem a Roma, també va expressar la seva solidaritat amb els qui pateixen el drama de l’atur, i va lamentar especialment el que afecta els joves. En aquest sentit, el Sant Pare es va referir explícitament a Espanya, on va recordar que l’atur juvenil és del 50 %, i fins i tot a Andalusia, on arriba al 60%. D’altra banda, el Pontífex va assegurar que “el celibat sacerdotal no és un dogma de fe, sinó un do per a l’Església”.

Tot i que no va descartar que es pugui revisar en un futur, es va mostrar favorable a aquest estat de vida. Aquestes declaracions de Francesc des de l’avió, i davant els periodistes, arriben pocs dies després que un grup de 26 dones li escrivís una carta on li demanava que revisés aquesta disciplina, afirmant que, o bé havien viscut una relació sentimental amb un sacerdot, o bé la viuen encara i voldrien fer-ho sense amagar-se.

La històrica visita del papa Francesc a Terra Santa va viure ahir a Jerusalem les últimes hores. Al migdia, el Sant Pare i el president israelià, Shimon Peres, van plantar una olivera de la pau. Als mateixos jardins del Palau Presidencial, el Pontífex va demanar que s’evitin els actes que contradiuen la voluntat declarada d’assolir un veritable acord, en aquest cas entre Israel i Palestina.

Peres va dir que “cristians, jueus i musulmans han de treballar junts”, i que tothom “ha de renovar el passat i avançar cap a la novetat, dins un veritable camí de pau”. Francesc, per la seva banda, va recordar que els Sants Llocs no són museus o monuments per a turistes, sinó llocs on les comunitats de creients viuen la seva fe, la seva cultura i les seves obres de caritat. En un dels actes anteriors, i després de pregar al Mur de les Lamentacions, durant una intervenció al Museu de l’Holocaust, Francesc va reviure el diàleg de Déu i Adam per expressar les arrels comunes de cristians i jueus.

El Sant Pare, en la mateixa línia, va demanar en forma de pregària que no es repeteixi mai més l’holocaust contra els jueus i que no hi hagi cap rebuig.

També ahir, el papa Francesc es va reunir amb els Grans Rabins d’Israel, davant els quals va destacar que “junts tots els creients podran afrontar amb fermesa qualsevol forma d’antisemitisme i altres expressions de discriminació”.

Recordem, a més, que el papa Francesc havia ofert diumenge des de Betlem que palestins i israelians es reuneixin a pregar per la pau i a buscar aquesta pau en les properes setmanes, en una trobada que es faria al Vaticà. El president de Palestina, Majumd Abbàs, i el president d’Israel, Shimon Peres, ja han acceptat aquesta invitació del Pontífex, que es podria materialitzar amb una trobada el 6 de juny.

El mateix dia, i entre altres gestos, el Papa va baixar del cotxe, mentre es desplaçava, per pregar davant del mur que separa Israel de Palestina. A la tarda també de diumenge, es va produir la històrica abraçada del Papa amb el patriarca Bartomeu I de Constantinoble davant el Sant Sepulcre, tot just 50 anys després de la protagonitzada pels respectius predecessors Pau VI i Atenàgores. Ha estat una de les quatre trobades dels dos líders religiosos aquests últims tres dies. Recordem que la visita a Terra Santa ha portat el papa Francesc, entre dissabte i ahir dilluns, a Jordània, els territoris palestins i també Israel.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!