El 20 de juliol, a Morella (bisbat de Tortosa), començarà la 12ena edició de l’Early Music Morella, un festival internacional de música medieval i renaixentista que organitza l’Associació Cultural Comes. En aquesta edició, l’eix central dels concerts i les conferències que formaran part del festival serà el paper de les dones en la música.
Com han explicat els organitzadors, tota la programació es desenvoluparà sota el lema Feminae, que permetrà als assistents endinsar-se en l’univers femení de les compositores de l’Edat Mitjana i el Renaixement, dins de la religió i cultura cristiana, àrab i jueva. D’aquesta manera, s’interpretaran peces d’artistes com Vittoria Aleotti, Francesca Caccini, Hildegarda de Bingen, o Leonora d’Est, entre d’altres.
Commemoració de la mort de Benet XIII
L’edició d’aquest any també estarà centrada en la figura de Benet XIII, del qual aquest any es commemora el 600è aniversari de la seva mort. És per això que algunes de les activitats que s’hi organitzin, com els tallers, les taules de debat o les conferències, ajudaran a aprofundir en la figura d’aquest Pontífex, conegut com a Papa Luna, que va generar una gran controvèrsia fins a la seva mort, el 1423, al castell de Peníscola.
Excel·lència musical europea
Durant els dies previs a l’inici del festival, l’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, ha manifestat que l’Early Music Morella està obert a tothom: “Invitem a totes i tots els aficionats a la música a gaudir dels nombrosos concerts i activitats que organitzarem”. En aquest sentit, Sangüesa ha remarcat que “aquest any la programació augmenta les propostes artístiques i continua oferint una excel·lència musical reconeguda amb la certificació EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), que concedeix l’Associació Europea de Festivals per la seva gran qualitat artística i el gran impacte local, nacional, i fins i tot internacional que genera el festival de Morella”.
Per la seva banda, Carles Magraner, el director artístic de l’Early Music Morella, ha subratllat que en “aquesta edició es vol posar en valor l’aportació, moltes vegades silenciada, de les dones a la música medieval i renaixentista”. A més, Magraner també s’ha mostrat molt satisfet perquè reconeix que “el projecte creix any rere any amb un cartell que reuneix a formacions, artistes i personalitats de referència en el panorama musical internacional, cosa que suposa un reclam tant en la vessant interpretativa com en la formativa, amb un curs que acollirà 120 alumnes de diversos països”.