Corredors humanitaris per als refugiats

Per a la Comunitat de Sant’Egidio, fundada a Roma per Andrea Riccardi el 1968, l’acollida als immigrants és part constitutiva del seu ADN. Davant la crisi dels refugiats ha posat en marxa els Corredors Humanitaris, una iniciativa que ha començat a Itàlia i que ara es vol replicar en altres països europeus, també a Espanya. «Estem treballant perquè els Corredors Humanitaris siguin una realitat a l’Estat espanyol», ha expressat Xavier Vidal, responsable d’Immigració de la Comunitat de Sant’Egidio de Barcelona.
La Comunitat de Sant’Egidio ha volgut aportar el seu granet de sorra per lluitar contra aquest drama humanitari. «Són tantes les persones que arrisquen la vida per un futur millor, ja sigui en pastera, en tren, amagades sota camions, són tantes les persones víctimes de les màfies… davant d’aquesta realitat ha nascut la idea dels Corredors Humanitaris», explica Xavier Vidal. «Com que l’article 25 de l’Acord de Schengen permet tramitar visats humanitaris de territorialitat limitada, hem aprofitat la legislació vigent per tirar endavant aquest projecte humanitari.»
El desembre del 2015 es va signar el conveni entre, d’una banda, els ministeris d’Interior i Exteriors del govern italià i, de l’altra, la Comunitat de Sant’Egidio, la Federació d’Esglésies Evangèliques d’Itàlia i la Mesa Valdesa. Segons aquest conveni, el govern es compromet a garantir un miler de visats en un període de dos anys, mentre que les entitats cristianes s’ocupen de la gestió, coordinació i finançament del viatge i la posterior acollida.
«Des del mes de febrer ja han arribat 198 persones a Itàlia procedents de camps de refugiats del Líban», explica Xavier Vidal. De fet, el criteri en la selecció de les persones que reben visats és precisament la seva vulnerabilitat. «Estem parlant de persones malaltes, mares soles amb nens, ancians, víctimes de tortures i maltractaments», aclareix Xavier Vidal.
Els Corredors Humanitaris es faran extensius a altres països. A banda del Líban, també es faran des del Marroc i Etiòpia. I pel que fa als països d’acollida, s’està treballant per fer-los arribar a l’Estat espanyol. «Estem en converses amb el govern espanyol per tal d’establir un Corredor Humanitari entre el Marroc i Espanya», reconeix Xavier Vidal.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!