Del 15 al 30 de novembre se celebra la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, que arriba al seu vintè aniversari, organitzada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

Una efemèride que s’ha commemorat el dijous 2 de novembre al Districte Administratiu amb el lliurament de la segona edició del premi Tortuga al millor curtmetratge sobre espiritualitat i fet religiós realitzat per joves cineastes. La pel·lícula premiada ha estat El mercader d’històries, realitzat per Eduard Milà, Laura Piqué i Marta Pradell. Els treballs He matado a un hombre, de Mateu Bibiloni, i Dijous, pelu, d’Andrea Gil i Mar Acero, han quedat finalistes.

L’acte, presentat pel periodista Abraham Orriols, ha comptat amb la participació de Mn. Peio Sánchez, director de continguts de la Mostra; Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos, i Esteve Camps, delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, que va ser l’encarregat d’entregar el guardó al millor curtmetratge.

Mn. Peio ha explicat que enguany les projeccions —prop d’un centenar a quaranta sales d’arreu del país, inclosos centres penitenciaris i de justícia juvenil— se centren en dos eixos principals. D’una banda, l’espiritualitat davant de la pobresa, on es posa de manifest “com les situacions de pobresa actuen com a punts d’inflexió vital i poden esdevenir motor espiritual”; i, de l’altra, les religions i la situació política.

La Mostra manté la seva aposta per les plataformes digitals

La Mostra, que té un espai per als documentals de producció catalana, manté la seva aposta per les plataformes digitals i oferirà més de quaranta títols representatius del cinema espiritual a través de les plataforma FilminCAT. Com a complement, la Filmoteca de Catalunya dedicarà una retrospectiva al cineasta francès Claude Lanzmann (1925-2018).

Carles Armengol ha reconegut que els vint anys de la Mostra revelen que és “un projecte consolidat que s’ha anat estenent pel territori i que ha d’afrontar el repte de mantenir i incrementar el públic per poder arribar a alguns indrets on encara no és prou present”. I ha destacat que “el cinema és un magnífic camí com a element de reflexió, de diàleg i de convivència”, així com una eina cabdal d’“obertura a la transcendència”.

Així mateix, Armengol ha posat de relleu la important presència de la llengua catalana a les produccions audiovisuals presents a la Mostra, a través del doblatge o dels subtítols. A la cloenda, el 30 de novembre, es projectarà, en qualitat de preestrena, la darrera pel·lícula de Wim Wenders, Perfect Days, en versió original subtitulada en català. També serà el dia en què s’atorgui el sisè premi de Cinema Espiritual de Catalunya.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!