Ens hem de posar d’acord, la llei és igual per a tothom”, ha manifestat Salvador Busquets, director de Càritas diocesana de Barcelona, en la presentació de la memòria anual amb motiu de Corpus Christi. L’entitat ha demanat que tots els ajuntaments reconeguin l’accés al padró i ha recordat el deure dels poders públics de garantir el dret d’accés als serveis socials a tothom en moments d’emergència.

“El fet que l’Ajuntament de Barcelona permeti el procés d’empadronament sense necessitat de tenir un domicili fix mentre, en canvi, altres ajuntaments no ho permeten, fa que moltes famílies vinguin a Barcelona i es col·lapsin els serveis” , ha afegit Salvador Busquets. “L’Ajuntament de Barcelona és un oasi en comparació amb el que passa a la resta de la Regió Metropolitana de Barcelona”.

La roda de premsa, que s’ha fet divendres 9 de juny, ha estat presidida pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de Càritas. Omella ha destacat que Càritas “és aquests ulls crítics de la societat i les mans que ajuden a trobar una solució”. L’arquebisbe ha fet una crida als joves perquè puguin comprometre’s en accions solidàries.

Creixement del 28% de les atencions

La memòria anual de Càritas diocesana de Barcelona palesa un augment notable de les necessitats i de les atencions. Així, el 2022, Càritas diocesana de Barcelona va atendre 16.063 llars, on viuen 35.414 persones, cosa que suposa un creixement del 28% respecte del 2021. Així mateix, 34.092 llars, on viuen 78.683 persones, van ser ateses per les Càritas parroquials i arxiprestals, cosa que suposa l’augment del 22%.

Les principals xifres que ha ofert l’entitat també passen pel creixement de l’11% dels socis i donants (actualment 10.970) i pel nombre de persones voluntàries (2.922). Un 79% del pressupost prové de fonts privades.

Precarietat d’habitatge i de feina, i situació administrativa irregular

Problemàtiques estructurals com la precarietat de l’habitatge i laboral no únicament no se solucionen sinó que s’agreugen. Així, el 67% de les llars acompanyades no disposen d’un habitatge digne, i han augmentat en un 42% les llars que viuen en relloguer. La precarietat laboral ens deixa també una altra dada per a la reflexió: el 75% de les persones ateses en edat laboral es troben a l’atur i busquen feina. I el 49% està en situació administrativa irregular, cosa que suposa un augment de vuit punts respecte del 2021. “Però és que aquestes tres problemàtiques en qui afecten més és en els joves”, ha denunciat Miriam Feu, cap d’anàlisi social i incidència de Càritas Barcelona.

Miriam Feu, Omella i Busquets. Foto: Agustí Codinach

Ens trobem a nivells màxims d’atencions”, ha afegit Miriam Feu. Per exemple, gràcies a Càritas s’ha evitat que 4.276 persones es quedin al carrer i s’han destinat més d’1 milió d’euros d’ajudes per a relloguer. S’han ofert més de 2.000 places entre pisos unifamiliars, pisos compartits i centres residencials. Ara bé, segons Feu, “nosaltres no podem garantir el dret a l’habitatge, tan sols atendre les emergències, i no totes”.

MIRIAM FEU

“Nosaltres no podem garantir el dret a l’habitatge, tan sols atendre les emergències, i no totes”

Pel que fa a l’àmbit laboral, 2.171 persones han participat en cursos de formació; 1.453 han trobat feina. Des del desembre del 2013, 6.633 persones s’han inserit al mercat laboral amb l’acompanyament del projecte de Feina amb Cor, amb una taxa d’inserció del 71%.

Darrera roda de premsa de Salvador Busquets

Per a Salvador Busquets, encara que no ha volgut exposar-ho públicament, aquesta ha estat la seva darrera roda de premsa com a director de Càritas diocesana de Barcelona, responsabilitat que ha exercit durant nou anys. I ha estat el dia que precisament ha fet 65 anys. Es preveu que al setembre hi haurà el nomenament per part del cardenal Omella del nou director de Càritas Barcelona.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!