Per tercer cop l’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, ha protagonitzat la tribuna que organitza a Madrid Nova Economia Fòrum.

Les reflexions del cardenal Omella han tocat temes d’actualitat i fins en tres ocasions s’ha referit a Catalunya.

En la primera, parlant de l’amnistia, ha remès a la nota publicada per la Conferència Episcopal Espanyola La trobada i la concòrdia continuen sent possibles, on es reitera la preocupació de l’Església davant “la situació política complexa, per la polarització ideològica i crispació social”.

Una segona referència ha estat en relació amb la diòcesi de Girona, que encara no té bisbe: “Espero que arribi aviat el bisbe de Girona. No patiu, que a Roma ho saben, però el procés no és fàcil. Tingueu paciència, que l’Advent és temps d’esperança i d’espera.”

I novament ha tornat a sortir Catalunya quan ha parlat d’una possible visita del Papa a Espanya. Segons el cardenal Omella, una opció seria visitar Barcelona amb motiu de la benedicció de la torre de Jesucrist de la Sagrada Família, “tot i que coneixent el Papa i veient el seu estat de salut no és fàcil. Ell va a les perifèries, a llocs remots, perquè posa la mirada en els més pobres i descartats de la societat”.

Desafiaments de l’Església

La primera part del discurs de l’arquebisbe de Barcelona ha destacat els reptes de l’Església espanyola. El primer de tots, la secularització. Segons el president de la CEE, “ens preocupa la secularització. Déu ja no interessa i això és greu”.

Amb tot, “hi ha brots verds que veiem al nostre entorn, ens entusiasma veure com entre els joves hi ha recerca de Déu i que es comprometen en l’evangelització”.

La soledat, la manca de sentit de la vida, és una preocupació de l’Església espanyola, que veu com “augmenta de manera alarmant el suïcidi de joves a Europa”, ha recordat el cardenal.

El cardenal Omella ha participat a la tribuna de Nova Economia Fòrum a Madrid / CEE.

També l’augment de la pobresa i les seves conseqüències, o la convivència social són alguns dels temes que el cardenal Omella ha destacat. En aquest sentit, ha remarcat la importància de “crear ponts i no murs. Hem d’ajudar a crear ponts”.

Abusos sexuals

Un altre dels reptes és el tema dels abusos sexuals per part d’alguns membres de l’Església.

Entre el públic assistent hi havia el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, que ha escoltat atentament les reflexions del cardenal. El purpurat ha explicat que “descobrir i veure les fotos de la realitat de les víctimes és una gran tristesa i ens fa mal el seu dolor, el seu silenci”.

Per això ha insistit que és molt important escoltar-les i ha parlat de la tasca que l’Església està fent en l’atenció, l’acompanyament i la reparació integral de les víctimes, sense oblidar els protocols de formació i de prevenció.

Sobre l’informe Cremades, ha reconegut que “arriba una mica tard, perquè s’havia d’haver fet en un any”, però ha valorat tota la feina que s’ha fet.

JOAN JOSEP OMELLA

“El que menys ens importa és el nombre, tot i que és important. L’important és la persona, cada individu. Només que n’hi hagués un de sol, ja valdria la pena tota la feina que s’ha fet”

El cardenal Joan Josep Omella ha aprofitat la tribuna per subratllar, un cop més, que la reunió recent que van tenir a Roma els bisbes espanyols amb el Papa va ser “no per parlar dels abusos, sinó dels seminaris”.

El president de la CEE ha informat que el Papa els va agrair el treball fet als seminaris, però que cal adaptar la formació als canvis socials que ens toca viure, “cosa que no significa renunciar a les veritats de la nostra fe”.

“El Papa”, ha assenyalat, “ens demana treballar bé en la formació, per formar homes centrats en Jesucrist i arrelats en el món d’avui”.

Moment actual

El cardenal Joan Josep Omella ha comentat que “en el diàleg que jo tinc amb el Govern espanyol sempre és cordial, amb sinceritat. No he percebut cap animadversió en relació amb els acords i concerts”.

Preguntat sobre unes paraules recents de Santiago Abascal sobre el president Pedro Sánchez, l’arquebisbe de Barcelona ha posat en relleu que “hem d’aprendre a respectar-nos i a conviure, sempre que parlem de les persones ha de ser amb respecte. Volem treballar colze a colze pel bé comú però no farem batalles polítiques”.

En un altre moment, el cardenal Omella ha felicitat l’educació concertada per la gran tasca que fa i ha demanat que “no oblidi el propi ideari, la identitat cristiana amb la qual va néixer: formació de cristians i de professionals per al bé comú”.

El cardenal Omella també ha fet balanç del seu mandat al capdavant de la CEE, que finalitza el març, i ha recordat alguns moments bonics, com la celebració del congrés del laïcat.

JOAN JOSEP OMELLA

“Som Església en sortida i en clau de sinodalitat. Tots junts caminem per construir una societat més justa i més humana”

Finalment, ha fet una crida per “treballar pels més pobres, perquè tinguin esperança i vida en abundància, com va dir Jesucrist”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!