Una vintena de persones, la majoria diaques i algunes esposes, van participar el 14 d’octubre en una nova trobada de formació, organitzada per la Delegació del Clergat-Diaques de l’Arquebisbat de Barcelona. La jornada va tenir lloc a la Parròquia de Sant Miquel dels Sants de Barcelona, una de les integrants de l’agrupació anomenada “Les Tres de Gràcia”.

El grup, presidit pel bisbe auxiliar Javier Vilanova, va visitar l’església (erigida l’any 1947), amb la nau principal, la cripta i totes les instal·lacions de la comunitat parroquial, amb un museu històric molt lligat a la figura del sacerdot Joaquim Masdexaxart, el primer i carismàtic rector. A banda de nombroses peces de pintura, relleus i escultura, amb una capelleta dedicada a les Ànimes del Purgatori (un tema molt present a mitjan segle XX), Sant Miquel dels Sants té també un teatre que ha estat referent cultural d’aquesta zona de Gràcia i del barri de la Salut. També acull diversos grups basats en noves metodologies pastorals per a joves i famílies.

Després de la visita, guiada pel rector Bruno Bérchez, el bisbe Javier Vilanova va presidir l’Eucaristia. En l’homilia, el prelat va subratllar “l’alegria que van tenir molts seguidors de Jesús, la mateixa que han de tenir ara els diaques”, en la línia del que deia l’evangeli del dia (Lc 11,27-28).

Vilanova va recordar que “els diaques són cridats a viure la Paraula, a alimentar-se del Senyor, perquè aquesta Paraula és viva i ens diu allò que podem dir i fer”. També va destacar la importància de “viure aquesta Paraula”, com també “d’escoltar la voluntat de Déu, no només en les Escriptures sinó també en la vida, en les persones que ens parlen”. Javier Vilanova va explicar una breu vivència d’aquell mateix matí, al Metro, amb una dona que preguntava al bisbe “com podia ser que Déu permetés la mort recent del seu fill, i buscava en realitat una resposta en una Paraula de Déu, el mateix Déu que, abans de prendre-li el fill, l’hi havia donat”.

L’eix de Jesucrist en el Pla Pastoral “Sortim!

La sessió formativa va tractar sobre l’eix de Jesucrist dins del Pla Pastoral Sortim, de l’arxidiòcesi de Barcelona. “Parlar de Jesucrist és referir-nos també a nosaltres, perquè ell es fa present i en un món de secularització”, va destacar. A partir d’un llibre titulat ¿Dónde está Dios?, del sacerdot espanyol Julián Carrón (successor de Luigi Giussani al capdavant de Comunió i Alliberament), el bisbe va assegurar que “hem de buscar Déu en la incertesa, quan hi ha un desig en el cor de l’home enmig del nostre món”.  En aquesta línia, va afegir que “el cristià té una gran oportunitat de donar testimoni en una societat que ha apartat Jesucrist”.

El bisbe auxiliar de Barcelona va explicar que “la raó ha arribat al nivell que té ara gràcies a l’ajuda del cristianisme, amb l’evangeli que marca els principis de la vida, després que la il·lustració parlés de llibertat, igualtat i fraternitat”. Pel que fa al panorama social actual, Javier Vilanova va lamentar que “tenim una societat que s’està enfonsant, com es veu, per exemple, en el fet que se suïcidin cada dia 60 persones a Espanya”.

En la mateixa línia, va afegir que “està venint la gent a buscar Crist, perquè els valors fonamentals de la societat han desaparegut”. En un altre moment, Vilanova va comentar que “el cristià ha de tornar a la forma original com un esdeveniment, una trobada, com la de l’enamorament”. A més, va afirmar que “el diaca és el qui torna a l’origen i viu aquell esdeveniment que ho fa tot nou”.

JAVIER VILANOVA

“Hem de buscar Déu en la incertesa, quan hi ha un desig en el cor de l’home enmig del nostre món”

Un altre punt de reflexió proposat pel bisbe auxiliar de Barcelona va ser “el testimoni d’un home com el Papa Francesc, que ens vol portar a un cristianisme més real”. En clau d’evangelització, Javier Vilanova va destacar que “el cristianisme es comunica per l’enveja (sana), ja que l’altre veu que la vida d’un creient en Jesús és més plena”.

Dins el necessari equilibri per trobar Jesús en el testimoni davant del món, el prelat va recordar que, “per anunciar l’evangeli, cal partir del fet que el món no és lloc de perdició, sinó espai per portar la mirada positiva de Crist”. Va afegir igualment que “tenim, com a cristians, l’oportunitat de redescobrir i reviure la manera que té Crist de mirar el món”. 

“Sortir i donar-se a l’altre”

Finalment el prelat va assegurar que “la gràcia de Déu actua” i que “Déu transforma totalment la persona, amb un estil que consisteix a aplegar tothom i demostrar que la persona pot canviar a través de l’experiència d’aquesta mirada de Jesús”. La gran conclusió del bisbe Javier va ser que, “per posar Crist en el centre, per anunciar l’evangeli i captar el Senyor en els altres, hem de sortir de nosaltres mateixos i donar-nos a l’altre, protegint la família i la comunitat cristiana, sempre amb una mirada d’esperança per tornar a Crist tenint-lo en nosaltres”.

Al final de la trobada de formació, el delegat del Clergat-Diaques de Barcelona, Josep Vidal, va anunciar que “el Jubileu dels Diaques, dins l’Any Sant 2025, serà del 21 al 23 de febrer a Roma. També va anunciar la següent trobada diocesana de diaques per al 16 de desembre a la Residència Sant Josep Oriol, al barri barceloní de les Corts. La jornada fraterna es va concloure, aquest 14 d’octubre, amb la pregària de l’Àngelus.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!