Francesc Sendil, president de l’Associació de l’Antic Gremi de Revenedors, ens mostra amb delicadesa una de les joies patrimonials que conserva l’entitat, fundada el 1447. És el llibre de registres del 1863 i la seva història arrenca en el moment en què, a causa de la desamortització de Mendizábal, els gremis desapareixen i passen a constituir-se en associació.

“El 1600, amb una població que no arribava als 30.000 habitants, Barcelona tenia 400 botigues, i ho sabem perquè hi havia 400 associats del gremi”, anota Francesc Sendil, president de l’Associació. L’Antic Gremi de Revenedors tenia una funció clara en la societat medieval: donar cobertura a la gent que tenia una botiga i que venia al detall. Els associats havien de ser propietaris d’una sola botiga, ser persones de bona moral i això els donava accés a una sèrie d’avantatges com la protecció social, dotar-se d’unes normes com a associats (fixar preus i evitar la competència deslleial) o la part espiritual.

En efecte, l’Antic Gremi està molt vinculat a Santa Maria del Pi on tenien una capella de la seva propietat dedicada al patró, sant Miquel Arcàngel, i amb la simbologia de les balances i la mesura. En aquesta capella es feien les reunions de gremi i hi havia la caixa de cabals. També hi ha la sepultura gremial gòtica on s’enterraven els associats.

Aprofundim en aquesta qüestió en aquest nou capítol del podcast “El Podcast de les Revistes” produït per l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català), que compta amb els testimonis d’Albert Cortés i de Francesc Sendil:

També podeu aprofundir-hi adquirint l’edició de Catalunya Cristiana on es va publicar el reportatge: https://catalunyacristiana.cat/setmanaris/2259-2/

Els capítols anteriors de Catalunya Cristiana estaven dedicats als descartats en una societat digital i als nous usos de rectories rurals.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!