Aquest dilluns els bisbes espanyols han celebrat una Assemblea Plenària extraordinària de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), centrada en la qüestió dels abusos sexuals comesos per membres de l’Església.

L’ordre del dia ha tingut dos punts: l’estudi i valoració de l’informe presentat pel Defensor del Poble i l’estudi de la sol·licitud del despatx Cremades & Calvo Sotelo per ampliar el termini de lliurament dels treballs que fa per encàrrec de la CEE.

Els bisbes han expressat el dolor pel dany causat per alguns membres de l’Església amb el abusos sexuals i han reiterat la petició de perdó a les víctimes

Els prelats també han manifestat el desig de treballar conjuntament en la reparació integral de les víctimes i aprofundir en els camins per a la seva protecció, acompanyament i prevenció dels abusos.

En la reunió s’ha posat en relleu que els abusos fan mal i la sorpresa per l’extrapolació que es fa de les dades obtingudes en una enquesta adjunta a l’informe. Segons la Plenària, no corresponen a la veritat ni representen el conjunt de sacerdots i religiosos que treballen lleialment i amb entrega de la seva vida al servei del Regne.

Sobre l’informe del Defensor del Poble

Els bisbes han valorat l’informe del Defensor del poble, el qual va ser convidat a assistir en aquesta reunió però que va declinar participar-hi per motius personals.

Els prelats han fet una primera aproximació al seu treball i han valorat el testimoni recollit de les víctimes, la qual cosa permet situar-les al centre. També s’han considerat valuoses les recomanacions proposades a l’informe.

Partint d’aquesta realitat, la Plenària s’uneix a la petició del Defensor del Poble que insta l’Estat a posar en marxa les recomanacions que fa l’informe a les seves diferents institucions per assumir la seva responsabilitat en la tasca conjunta de posar fi a aquesta xacra que afecta tota la societat, com assenyala l’informe.

Deixar de tenir en compte la magnitud del problema i la seva dimensió majoritàriament extraeclesial, suposa no afrontar les causes del problema i perpetuar-lo en el temps, consideren el bisbes.

Posar el focus exclusivament en la reparació de les víctimes de l’Església, discriminaria la majoria de les víctimes, a les quals convertiria en víctimes de segona

Auditoria de Creamdes & Calvo Sotelo

Sobre l’auditoria encarregada al despatx Cremades & Calvo Sotelo, els bisbes han escoltat al sol·licitud i la motivació per a l’ampliació del termini de la seva auditoria, que ha presentat el president del despatx.

Els bisbes han decidit posposar a la propera Assemblea Plenària de novembre la decisió sobre l’encàrrec fet al despatx Cremades & Calvo Sotelo el febrer del 2022.

Aplicació de les recomanacions

Sobre les recomanacions proposades per l’informe del Defensor del Poble, els bisbes de l’Assemblea Plenària han constatat que, en bona mesura, són convergents amb altres propostes treballades a la CEE des de fa un temps.

Els bisbes han decidit encarregar al Servei de Protecció de Menors de la CEE l’itinerari de l’aplicació de les recomanacions del Defensor del Poble, en relació a les vies de reparació, prevenció i formació. Aquest itinerari serà implementat en la propera Assemblea Plenària del novembre.

CEE

Juntament amb la responsabilitat de l’Església en la qüestió dels abusos, per la qual els membres de la Planària han demanat perdó, l’estudi del Defensor del Poble presenta una visió general del problema que va més enllà de l’Església: els abusos a menors són un problema social al qual totes les institucions públiques i privades tenen el deure de donar-hi resposta.

Amb tot, la Plenària considera que un sol cas d’abús és intolerable. L’Església espanyola fa anys que treballa per posar fi a aquesta xacra i continuarà treballant en la mateixa línia.

L’Església vol contribuir a erradicar els abusos sexuals en la infància en l’Església i en tota la societat, i posa al seu servei la seva trista experiència per fer-ho, en esperit de col·laboració.

Aquesta reunió ha estat presidida presencialment pel president de la CEE, el cardenal Joan Josep Omella. Hi han participat 88 bisbes, 31 de manera presencial i 57 per videconferència. També hi ha assistit el president de la Conferència Espanyola de Religiosos, Jesús Díaz.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!