Acompanyat d’un nombrós i entusiasta públic que el dissabte dia 8 de novembre omplia la sala d’actes de la Casa de la Paraula “Espai Joan Vinyoli”, a Santa Coloma de Farners, dins dels actes programats per la Festa de la Ratafia 2025, Fra Valentí Serra parlà sobre els licors pairals i monàstics i explicà als assistents com la tècnica del procés de destil·lació acabà sortint del món hermètic de l’alquímia i passà als apotecaris i, després, monestirs i als convents i, finalment, a les cases pairals on la pagesia aprengué a destil·lar la brisa del premsat del vi i, així, obtenir l’esperit de vi necessari per a poder elaborar, a través de la maceració a sol i serena de les herbes i fruites, l’excel·lent ratafia i, també, els altres licors pairals i monàstics com ara el rosolis, “l’aigua celeste” dels caputxins i el popular aiguanaf.
Al final de l’acte fou presentat el nou llibre “Begudes pairals i conventuals. Secrets i tradicions”.

