Calendari Ermità

Des d’aquest dilluns, 20 d’octubre, ja està disponible una nova edició del Calendari de l’Ermità, corresponent a l’any 2026. Com ha explicat el seu redactor, el caputxí Fra Valentí Serra de Manresa, una vegada més “aquesta publicació de casa nostra ens torna a sorprendre amb nous continguts”.

Una de les principals novetats és la inclusió d’una nova secció anomenada “els secrets del calendari”, on s’expliquen les referències cronològiques que, des de temps antics, s’utilitzen per a la seva confecció. Com ha reconegut l’arxiver dels caputxins, aquesta inclusió ofereix “una mirada apassionant a la saviesa i la tradició que han fet possible aquesta publicació centenària”.

En aquesta nova edició, a més, fra Valentí Serra ens parla de les propietats del formatge de pastor i aporta un santoral revisat, que combina la devoció als sants antics i moderns i recull també les festes més tradicionals de Catalunya: “És talment un Google en paper que prepara el director de la publicació, Norbert Tomàs”, ha dit Fra Valentí.

D’altra banda, a més de continuar essent una valuosa eina per al conreu dels camps i horts, el calendari ofereix també orientacions pràctiques per a la cura adequada del bestiar.

150 anys del Calendari de l’Ermità

Com ha recordat el mateix caputxí, l’any passat es va commemorar el 150è aniversari de la seva ininterrompuda edició anual, una fita que “en testimonia la solidesa, la utilitat i l’arrelament en la nostra cultura”.

Des de l’any 2015, L’Ermità compta amb la col·laboració del caputxí manresà fra Valentí Serra, redactor habitual que cada any ofereix un complet calendari de l’hortolà. Hi destaca les hortalisses més característiques de la nostra terra, com ara la col de cabdell, el bròquil “d’orella de ruc”, la ceba dolça de Vic, els fesolets “d’avellaneta vermella”, l’escarola “de cabell d’àngel”, el tomàquet rosa de Manresa o els melons “pell de gripau”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!