Lluitar contra el malbaratament alimentari. Aquest és l’objectiu del projecte “Comparteix el teu menjar”, que La Salle Horta va posar en marxa el curs passat en col·laboració amb l’ONG Nutrició sense Fronteres. Aquesta iniciativa, que també es du a terme a La Salle Bonanova, comporta un esforç, “però és un esforç que val molt la pena”, assegura Marta Martínez Casanovas, directora de La Salle Horta.

Per què vau decidir posar en marxa el projecte “Comparteix el teu menjar”?

La idea va sorgir del fet de veure que sobrava molt menjar. Hi ha dies com són els dimecres i els divendres que hi ha menys alumnat que es queda al menjador. A partir de 3r d’ESO aquests dies no tenen classe a la tarda i, si no havien avisat o s’havia fet un mal càlcul, s’havia de llençar molt menjar. Vam calcular que sobraven un mínim d’unes 20-30 racions de primer plat i unes 15 de segon plat. Als nens sempre els costa més el primer plat sobretot quan hi ha verdura o alguna crema. Vam mirar quines opcions hi havia per a la prevenció del malbaratament alimentari i vam conèixer l’ONG Nutrició sense Fronteres.

Com s’actua amb l’excedent alimentari que no ha estat servit?

Per fer un projecte com aquest s’han de seguir uns protocols. Nutrició sense Fronteres ens va explicar els requisits que havíem de complir per poder aprofitar tot el menjar que quedava. Vam haver de comprar un abatedor, una màquina que congela el menjar de forma molt ràpida, així com unes safates especials metàl·liques i uns contenidors de congelació. El personal de la cuina ha rebut una formació específica. Per exemple, tenen una llista d’aliments que no es poden aprofitar, com són amanides, pa o menjar que hagi estat prèviament congelat. És molt important que les etiquetes especifiquin bé els ingredients per evitar problemes d’al·lèrgia i intolerància. Un cop a la setmana Nutrició sense Fronteres fa la recollida del contenidor i s’ocupa de la distribució. Sabem que es distribueix en dues escoles que el cap de setmana fan activitats extraescolars per a nens vulnerables.

“Sabem que es distribueix en dues escoles que el cap de setmana fan activitats extraescolars per a nens vulnerables”

Quin impacte té la campanya en la sensibilització d’infants i famílies?

De la mateixa que fa temps que sensibilitzem els infants i les famílies perquè no portin envasos de plàstic o embolcalls d’alumini, també és molt important que entenguin que s’ha de menjar de tot i que no es pot llençar res. Nutrició sense Fronteres també s’ofereix a fer xerrades de sensibilització sobre el malbaratament alimentari i a explicar el projecte “Comparteix el teu menjar”: què significa participar en aquesta iniciativa, què es fa amb el menjar que sobra. De vegades pensem que la malnutrició només afecta els infants del tercer món, però és que al costat nostre hi ha situacions de molta vulnerabilitat. Quan fem la setmana vocacional, aprofitarem per organitzar una xerrada en aquest sentit.

L’escola cristiana és un bon entorn per recordar la màxima que “llençar el menjar és pecat”?

Aquesta és una frase que m’han dit sempre a casa i que he tingut l’oportunitat d’entendre fins a quin punt és certa. De jove, primer durant dos estius i després un any sencer, vaig fer una experiència a l’Àfrica amb els Germans de La Salle. En aquests contextos de pobresa t’adones de la rellevància d’aquesta màxima que llençar el menjar és pecat i que és un luxe poder tenir un plat a taula. En les diferents campanyes solidàries a favor de La Fundació Proide, que forma part de les escoles de La Salle Catalunya, treballem molt aquesta conscienciació que l’accés al menjar és un dret de tots els infants.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!