Entrevistem Francesc Torné a Sant Pau del Camp, església romànica al Raval que acull un seguit d’organismes diocesans de l’Església de Barcelona, entre els quals el Secretariat de Pastoral de Trànsit, Bombers i Cossos de Seguretat. Aquest tivissenc de 47 anys ens explica totes les activitats que fa un secretariat que atén pastoralment les persones que treballen en la cura i protecció dels altres.

Quina és la importància d’aquesta presència de l’Església en un àmbit com el del trànsit, els bombers i els cossos de seguretat?

Com va dir el bisbe Javier Vilanova, és molt important la presència d’Església en tots aquests àmbits laborals i de servei. Des del Secretariat impulsem un seguit d’activitats al llarg de l’any i fem trobades regulars. Especialment a nivell de Bombers, és molt important fer-nos presents en moments d’emergència, incendis, explosions,  ensorraments, accidents de trànsit, etc. En el mateix moment que les persones afectades estan patint i que els agents es juguen la vida fent la seva feina. Aquesta presència ens ha estat sempre molt agraïda.

De fet, el 18 d’abril us reuniu amb el bisbe Javier Vilanova.

Sí, tenim un grup estable de quinze persones catòliques, entre bombers, forestals, guàrdia urbana, trànsit i mossos d’esquadra, que ens reunim de forma més o menys periòdica. És una oportunitat per participar de l’Eucaristia, que celebra el bisbe Javier Vilanova, i per compartir una estona de reflexió al voltant d’algun tema d’interès. És un repte reunir-nos perquè tots tenim horaris i torns diferents, i de vegades costa poder coincidir.

Quines activitats organitzeu al llarg de l’any?

El 8 de març fem una missa o pregària pels bombers amb motiu de Sant Joan de Déu, el seu patró. Per Sant Jordi, fem la missa en el dia de les Esquadres, que enguany se celebra el 25 d’abril. El 29 d’abril novament ens reunim amb motiu de l’Arcàngel Rafael, patró de la Guàrdia Urbana. El 22 de maig, tradicionalment, fem una ofrena floral a Santa Rita. El 10 de juliol celebrem la Jornada de Responsabilitat en el Trànsit amb motiu de Sant Cristòfol. A l’octubre té lloc l’acte més important, que és una missa en memòria dels difunts en accidents de trànsit i dels cossos de seguretat. El 21 de novembre commemorem el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit. El 4 de desembre celebrem Santa Bàrbara, patrona dels Tèdax, a Montserrat. Una altra activitat que realitzem és la del voluntariat a les Missioneres de la Caritat de la Mare Teresa de Calcuta.

Tu ets de Tivissa. Com va ser la teva inculturació en l’Església de Barcelona?

Tenia 25 anys quan vaig venir a Barcelona a estudiar i tan bon punt vaig arribar vaig anar de voluntari al menjador social de les Missioneres de la Caritat. Cada matí hi anava a ajudar i, de fet, ho continuo fent. En quatre ocasions he anat a fer un voluntariat a Calculta, a l’Índia. Va ser en aquest voluntariat al menjador de les Missioneres de la Caritat que vaig conèixer gent de l’Església de Barcelona. També ens vam retrobar amb el bisbe Javier Vilanova, amb qui ens coneixíem des de joves en activitats del bisbat de Tortosa.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!