Després de bisbes, religiosos, famílies, joves, estudiants, matrimonis, missioners, migrants, refugiats de guerra, enguany és el mateix Papa qui escriu les meditacions del Via Crucis del Divendres Sant al Colosseu. 

És la primera vegada que això passa en el pontificat de Jorge Mario Bergoglio. “En pregària amb Jesús en el Via Crucis” és el tema triat per a les reflexions que acompanyaran les catorze estacions que recorden el camí de Jesús cap al Gòlgota.

Un títol que suggereix el caràcter profundament “meditatiu” d’aquests textos que, com assenyala l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, seran, per tant, “un acte de meditació i espiritualitat, amb Jesús en el centre. Ell és qui fa el camí de la Creu i nosaltres ens posem en camí amb Ell”.

No hi haurà referències tan directes a l’actualitat, com en anys anteriors, en què hi van participar refugiats, víctimes del tràfic de persones o de països en guerra, o l’any passat, amb testimonis i diàlegs dels països ferits visitats pel Papa durant els seus viatges apostòlics. Tot i que “en aquest Viacrucis, les connexions són més àmplies, com es tracta d’una pregària, la referència s’amplia… La pregària no transcorre per categories de persones, sinó per situacions”.

Certament, l’elecció va unida a l’Any de la Pregària que el papa Francesc ha volgut convocar com a preparació al Jubileu, un esdeveniment que, com sempre ha dit, té sobretot un caràcter espiritual.

Pel que fa a la presència del Papa al Via Crucis, tenint en compte les condicions de salut del Pontífex i la disminució de les temperatures a Roma, no hi ha hagut confirmació ni desmentiment per part de l’Oficina de Premsa del Vaticà: es manté el que s’ha anunciat anteriorment, és a dir, que el Papa serà divendres a la tarda al Palatí. “De moment, no hi ha canvis respecte al que s’ha previst.”

Els textos de les meditacions es distribuiran divendres 29 de març i aquell mateix dia es donaran més detalls sobre els qui actuaran com a portadors de la creu al llarg dels antics carrers que envolten el Colosseu. “Les persones que porten la creu estan relacionades amb la reflexió a l’estació.”

El 2013, per al primer Via Crucis del seu pontificat, Francesc va confiar les meditacions a un grup de joves libanesos sota la guia del cardenal Béchara Boutros Raï; el 2014, va ser el torn de monsenyor Giancarlo Maria Bregantini, arquebisbe de Campobasso-Boiano; el 2015, monsenyor Renato Corti, bisbe emèrit de Novara; el 2016, el cardenal Gualtiero Bassetti, arquebisbe de Perugia-Città della Pieve, que va ser elegit president de la CEI l’any següent. El 2017, el Papa va triar com a autora de les catorze meditacions la biblista francesa Anne-Marie Pelletier, la primera dona guardonada amb el premi Ratzinger.

En canvi, el 2018, les meditacions van ser fruit de pensaments, preguntes i observacions d’alguns joves d’entre 16 i 27 anys, coordinats per l’aleshores professor Andrea Monda, actual director de L’Osservatore Romano. Després, el 2019, els textos van girar a l’entorn del tema del tràfic d’éssers humans i van ser redactats per sor Eugenia Bonetti, missionera de la Consolata i presidenta de l’Associació Esclaus Mai Més. L’any de la pandèmia del Covid-19, 2020, va tenir com a protagonistes del Viacrucis, a l’escenari inèdit d’una plaça de Sant Pere aïllada, els reclusos de la presó Due Palazzi, de Pàdua. També hi va haver meditacions preparades per un grup l’any següent, 2021, en aquest cas dels escoltes (Agesci “Foligno I”, a l’Úmbria) i de la parròquia romana Santi Martiri di Uganda.

El 2022, el papa Francesc va voler que la família, amb totes les seves alegries i penalitats, amb les seves diferents vessants i diversitats, fos el centre del Via Crucis de Divendres Sant. Per això, cada estació va anar confiada a un tipus diferent de família: un matrimoni sense fills, una família nombrosa, una que ha perdut una filla, una família amb un fill amb discapacitat, una amb un pare malalt, una família en missió, una família adoptiva, dues famílies: una d’ucraïnesa i una altra de russa… Finalment, el 2023, va triar intercalar les etapes del Via Crucis de Divendres Sant amb textos de testimonis i discursos recollits durant els seus nombrosos viatges apostòlics als cinc continents. “Veus de pau en un món en guerra” va ser el títol; veus d’homes i dones de diverses regions afligits per la violència, la pobresa i l’odi fratricida que fereix el món.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!