Fundació Anna Maria Janer

La nova Fundació Educativa Anna Maria Janer ja és una realitat. Dijous 13 de juliol, el col·legi Sagrada Família d’Urgell de Madrid ha presentat la nova entitat, que aglutinarà els vuit centres educatius que té la família janeriana, repartits per Catalunya, Andalusia i Madrid. 

La fundació neix com a resposta de les germanes de la Sagrada Família d’Urgell per continuar la tasca de la congregació, basada en la cura de l’espai educatiu i per afavorir i conrear els valors de l’Evangeli que la comprometen en la consecució d’un món més just, seguint el seu lema: “Servir en tot i a tothom”. 

L’encarregat de dirigir la nova fundació serà Miguel Salamanca, que unes hores abans de presentar l’entitat a Madrid va ser entrevistat al programa Sense distància de Ràdio Estel. Salamanca explica com serà el dia el dia de la Fundació Anna Maria Janer i quins són els reptes que afronta en aquesta primera etapa.

Com podem definir la nova fundació? 

Som una entitat que és hereva del llegat de les germanes de la Sagrada Família d’Urgell, i de tota la gent, tant religiosos com laics, que des de fa més de 150 anys treballen per oferir servei educatiu als que més ho necessiten. La Fundació és una aposta de futur, i surt com una necessitat, per continuar entenent l’educació partint de l’Evangeli, a l’estil de l’Anna Maria Janer. 

Sou una família molt repartida arreu del món. Com treballareu?

Som pocs, però estem molt repartits en diversos indrets del món, i per això volem estar en connexió amb tothom, i volem ser conscients que som una obra educativa de l’Església. La crida del Papa a fer un sistema educatiu global ens interpel·la molt, volem que tot això no es quedi només en paraules, sinó en fets, treballant en les petites realitats del dia a dia. Així aconseguirem transformar les vides, i això ajudarà a transformar un món al qual creiem que encara li queda molt de camí per apropar-se al que diu l’Evangeli: un regne per a tothom i just. Hi ha molta feina a fer. 

Com ho fareu possible, des del punt de vista logístic?

El món educatiu ara mateix té molts reptes, materials i econòmics, però també pel que fa a la identitat, a l’essència del que som i del per què som aquí. Treballar per separat ens fa dèbils, però també ens pot fer contradictoris, i ens pot fer incoherents amb el nostre missatge. És per aquest motiu que volem treballar plegats. A la presentació de la Fundació hi participen l’Escola Cristiana i la Conferència Episcopal, i això per a nosaltres és important, perquè així veiem que som una petita part d’un gran col·lectiu amb les mateixes inquietuds.

La Fundació tindrà la titularitat dels centres de Catalunya i Espanya?

A Catalunya és on tenim més presència, tenim escoles a Lleida, Sabadell, a Viladecans, i al barri Gòtic a Barcelona. També estem presents a Madrid, amb dos centres educatius, i a Andalusia. La Fundació, administrativament parlant, tindrà la titularitat d’aquests vuit centres educatius, però treballarem en xarxa també amb els dos centres que tenen les germanes a Andorra, i també amb els centres que hi ha a Guinea Equatorial i tots els que estan repartits per Llatinoamèrica. 

Anna Maria Janer va ser beatificada el 2011. Com està el seu procés de canonització?

Ens ho prenem amb calma i amb molta esperança. Per a nosaltres ja és un camí vàlid, una forma de viure d’Evangeli, un estil de vida que omple, que ella descobria sobretot quan estava en contacte amb els més necessitats. Això per a nosaltres ja ho fa viu, proper i real, i la canonització arribarà, i ho celebrarem, però encara haurem d’esperar una mica. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!