La Ciutat del Vaticà es prepara per a un emocionant període nadalenc que ret homenatge a la història i al llegat de sant Francesc d’Assís. En commemoració del vuitè centenari de la creació del primer pessebre, així com de l’aprovació de la regla butllada per part del papa Honori III, la Ciutat del Vaticà ha preparat una sèrie d’esdeveniment especials que prometen portar els visitants a l’atmosfera de Greccio de l’any 1223.

“La tradicional inauguració del pessebre i la il·luminació de l’arbre de Nadal es farà al a plaça de Sant Pere, dissabte 9 de desembre, a les 17.00. La cerimònia serà presidida pel cardenal Fernando Vérgez Alzaga, president del Govern de l’Estat de la Ciutat del Vaticà, en presència de la germana Raffaella Petrini, secretària general del mateix Govern. Al matí, les delegacions de Rieti i Macra seran rebudes en audiència pel papa Francesc per a la presentació oficial dels regals”, diu el comunicat premsa generat per la Santa Seu.

El centre d’atenció serà la plaça de Sant Pere, on un impressionant pessebre recordarà l’escena humil en la qual sant Francesc va celebrar la primera missa de Nadal

Detalladament recreat per experts artesans, el pessebre comptarà amb personatges de terracota pintada, vestits amb roba de l’època i muntats sobre una estructura de ferro.

Es busca reviure l’atmosfera del Nadal del 1223 amb el pessebre a la plaça de Sant Pere, quan sant Francesc, després de tornar d’un viatge a Terra Santa, va demanar recrear el naixement de Jesús en un poble que recordava Betlem: Greccio, entre roques a 700 metres d’alçada.

La plaça de Sant Pere esdevindrà un Greccio ideal, on al voltant del pessebre es col·locaran pocs personatges. Aquells que van complir el desig del poverello, com el noble Giovanni Velita i la seva dona Alticama, tres companys frares del sant i alguns pastors.

El record es remunta al que va explicar Tomàs de Celano, el qual va descriure el primer pessebre vivent de la història. S’ha escollit imaginar el que va passar llavors a través d’una petita representació artística.

L’escena mostra al centre el fresc de la gruta de Greccio, davant la qual un frare menor celebra la missa, en presència de sant Francesc amb el Nen als braços i la Mare de Déu. Al seu costat, sant Josep en adoració, i el bou i l’ase.

A l’Aula Pau VI, milers de tessel·les de vidre venecià narraran la commovedora representació del naixement de Jesús, amb la presència simbòlica de sant Francesc i santa Clara, que encarnen l’esperit franciscà

La peça central de les festivitats serà un majestuós arbre de Nadal de gairebé 25 metres d’alçada, donat pel municipi de Macra. Provinent de l’exuberant vall Maira, l’avet blanc simbolitza la generositat i la unió entre comunitats.

Un detall únic és l’ornamentació de l’arbre, que presenta milers d’estels alpins i que representen la neu i la riquesa natural de la vall Maira. Aquesta iniciativa ressalta el compromís amb la protecció del medi ambient, en consonància amb l’encíclica Laudato Si del papa Francesc.

Aquestes impressionants obres d’art i la majestuositat de l’arbre estaran exposats fins a la conclusió de la celebració nadalenca, el 7 de gener del 2024.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!