El Departament de Pastoral de la Salut de la Conferència Episcopal Espanyola proposa com a lema per a la Campanya del Malalt 2024 “Donar esperança en la tristesa”.

La campanya comença l’11 de febrer, festivitat de la Mare de Déu de Lourdes, amb la Jornada del Malalt arreu del món, i es tanca el 5 de maig, amb la Pasqua del Malalt.

Per a la Jornada del Malalt, el papa Francesc ha escrit el missatge “No convé que l’home estigui sol. Tenir cura del malalt cuidant les relacions”.

El Papa recorda que els cristians som cridats especialment “a fer nostra la mirada compassiva de Jesús”. Per això, convida a tenir cura “dels qui pateixen i estan sols, i fins i tot marginats i descartats. Amb l’amor recíproc que Crist Senyor ens dona en la pregària, sobretot en l’Eucaristia, guarim les ferides de la soledat i l’aïllament”.

Francesca fa una crida a contrarestar la cultura de l’individualisme, de la indiferència i del descart, i demana fer créixer la cultura de la tendresa i de la compassió.

PAPA FRANCESC

“Els malalts, els fràgils, els pobres són al cor de l’Església i han de ser també al centre de la nostra atenció humana i sol·licitud pastoral”

Per a la Campanya del Malalt, des de Pastoral de la Salut es vol cridar l’atenció sobre l’augment de les persones que pateixen sofriment psicològic i emocional.

Es tracta d’una preocupació que es recolza en una dada: Espanya encapçala la llista de països que més ansiolítics consumeixen, segons l’Informe Anual del Sistema Nacional de Salut del 2022, del Ministeri de Sanitat.

Davant d’aquesta realitat, Pastoral de la Salut reflexiona sobre les causes i les maneres d’acompanyar aquestes persones amb les paraules del profeta Jeremies: “Convertiré la seva tristesa en goig, els al·legaré i alleugeriré les seves penes” (Jr 31,13).

L’objectiu és prendre consciència tenint en compte que “no es tracta d’una malaltia mental en el sentit que comunament donem a aquest terme”, per “centrar-nos en la cura i acompanyament de les persones que pateixen aquest sofriment que es manifesta en la tristesa, la pena, el desànim o l’ansietat”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!