“Vull posar èmfasi en la necessitat de ser una Església que acompanya des de les perifèries del món del treball (…) És fonamental que estiguem al costat de les persones treballadores que s’enfronten a la desesperança i l’exclusió a causa de la manca de feina”, han estat les paraules que el papa Francesc ha adreçat a la Germandat Obrera d’Acció Catòlica (HOAC) amb motiu de la seva XIV Assemblea General de Militants que ha celebrat del 12 al 15 d’agost a La Lastrilla (Segòvia) i que ha comptat amb la participació de prop de 800 persones, entre militants, acompanyants i convidats.

“Bastint ponts, enderrocant murs. Església en el món obrer teixint vincles de fraternitat”, ha estat el lema de l’assemblea de l’HOAC, l’òrgan que aquest moviment de l’Església en el món obrer s’ha dotat per decidir els objectius i accions durant el proper sexenni. Maru Megina, presidenta general de l’HOAC, va destacar que “el nostre repte principal és continuar sent Església enmig del món del treball i de la societat”, i això suposa “un continu procés de conversió personal i comunitari sobre com volem ser, viure i actuar en els propers anys, com ser comunitat eclesial que testimonia Jesucrist enmig del patiment, empobriment i la desigualtat que pateixen avui tantes persones i famílies treballadores”.

Durant l’assemblea s’han abordat qüestions com el problema de la deshumanització, la cronificació de desigualtats, així com el predomini del consumisme i la mercantilització del treball, que provoquen un major empobriment i individualisme en el món del treball, la fragmentació de la família treballadora i la persistència de la precarietat i l’exclusió. Davant d’aquesta situació, l’HOAC, inspirada pel papa Francesc, s’enfoca a ser instrument d’alliberament i de promoció de les persones treballadores que pateixen inseguretat vital, precarietat i manca d’equitat. Centren la seva tasca a proposar “amb la nostra vida i de manera clara el projecte d’humanització que és Jesucrist”; a contrarestar l’individualisme “tot construint pràctiques de comunió”; a denunciar que el sistema socioeconòmic “és insostenible humanament i ecològica”; a ajudar a combatre la desocupació i la precarietat “especialment les desigualtats que pateixen les dones, així com el gran impacte de la precarietat en les persones treballadores migrants i joves”.

Vídeo de l’HOAC amb motiu de la XIV Assemblea i el 75è aniversari del moviment.

Espais de diàleg, aprofundiment i decisió

L’assemblea ha tingut cinc espais de diàleg on s’han abordat temes com ara les pràctiques concretes de solidaritat i fraternitat amb les persones treballadores empobrides; el canvi de mentalitat per atendre les necessitats de la gent més precaritzada i de la casa comuna; el paper de l’Església al lloc dels empobrits i la participació efectiva de les persones laiques “especialment en la igualtat efectiva entre dones i homes”; l’obertura de l’HOAC amb diverses formes de vinculació i participació; i la formació permanent de la militància hoacista que aprofundeixi i porti a un compromís social.

Hi ha hagut també plens parcials en què s’han aprofundit i votat les aportacions fetes als materials que tota la militància ha dialogat. En aquests plens s’ha decidit sobre l’extensió i la iniciació a l’HOAC; la relació entre la Pastoral del Treball de l’Església espanyola; la iniciativa Església pel Treball Decent i les campanyes d’aquest moviment i el compromís de la militància (en àmbits com la precarietat laboral, l’exclusió, la situació de la dona o de les persones treballadores migrants). En el ple general s’han sotmès a consideració de l’Assemblea els acords i les modificacions assolides en els plens parcials.

En l’assemblea hi ha hagut tres eucaristies, una col·lecta que serà destinada a diversos projectes de justícia social, i una manifestació el diumenge 13 d’agost, oberta a la ciutadania de Segòvia, a fi de visibilitzar i denunciar diferents situacions d’injustícia en el món del treball com és la precarietat, la pobresa energètica, la sinistralitat laboral o la desigualtat de gènere. Representants de l’Església d’àmbit estatal i de diverses diòcesis, altres moviments d’àmbit internacional, així com els secretaris generals de CCOO, UGT i USO, s’han adreçat a l’assemblea de manera presencial o mitjançant videomissatges. En particular, el cardenal Omella ha emplaçat la militància de la HOAC, “a treballar perquè tothom tingui una feina digna” i a transmetre “amb alegria la bona nova de l’Evangeli”.

Centenars de militants de la Germandat Obrera d’Acció Catòlica (HOAC) van participar a les dues convocatòries realitzades el diumenge 13 d’agost a Segòvia. Foto: Óscar Romano.

L’assemblea s’ha pogut seguir puntualment a www.noticiasobreras.es i a les xarxes socials amb l’etiqueta #Enla14. A l’enllaç es pot consultar el comunicat final de l’assemblea: https://www.hoac.es/2023/08/15/comunicado-de-la-xiv-asamblea-general-de-la-hoac/.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!