L’arquebisbe Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell, s’ha reunit la tarda del 26 de febrer a la parròquia de l’Assumpció de Guissona amb la comunitat grecocatòlica i ortodoxa ucraïnesa. De la seva banda, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, s’ha fet present, diumenge 27 de febrer, a la celebració de l’eucaristia que cada setmana fa la comunitat ucraïnesa de Lleida a l’oratori de la Sang. El 3 de març s’ha convocat una pregària interconfessional a la basílica barcelonina de Santa Maria del Mar. I l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha participat, també diumenge 27 de febrer, en la celebració de la Divina Litúrgia que cada diumenge celebren els cristians ucraïnesos de ritu grecocatòlic a la parròquia de Sant Pau de Tarragona.

L’arquebisbe de Tarragona també ha fet un comunicat en què ha mostrat la seva proximitat i pregària envers les comunitats ucraïneses de ritu grecocatòlic de l’arxidiòcesi així com l’Església ortodoxa romanesa de parla ucraïnesa: “Prego per tots vosaltres, per les vostres famílies i perquè la situació política a Ucraïna recuperi la pau, la concòrdia i l’estabilitat social el més aviat possible.”

Són mostres concretes de com els bisbats catalans estan responent a la crisi desfermada arran de la invasió russa d’Ucraïna, alhora que s’uneixen a les crides per la pau que ha fet el papa Francesc, especialment la jornada de pregària i de dejuni convocada per aquest Dimecres de Cendres, 2 de març. “Amb dolor m’uneixo al Sant Pare Francesc per la situació bèl·lica a Ucraïna i a la crida que fa perquè totes les parts implicades s’abstinguin de dur a terme qualsevol acció que pugui causar encara més patiment a les poblacions, desestabilitzant la convivència entre les nacions i desprestigiant el dret internacional”, ha explicitat l’arquebisbe Planellas en el seu comunicat.

L’arquebisbe Planellas amb els cristians ucraïnesos a Sant Pau de Tarragona

Segons informa l’arquebisbat de Tarragona, el diumenge 27 de febrer, Mons. Joan Planellas ha participat en la celebració de la Divina Litúrgia que cada diumenge celebren els cristians ucraïnesos del ritu grecocatòlic a la parròquia de Sant Pau de Tarragona. Una celebració que, en aquesta ocasió, ha esdevingut una pregària per la pau a Ucraïna.

Moment de la celebració de la Divina Litúrgia a Sant Pau de Tarragona. Foto: Arquebisbat Tarragona

La Divina Litúrgia ha estat celebrada pel P. Volodymyr Sabat, prevere encarregat de la comunitat ucraïnesa de ritu grecocatòlic de l’arxidiòcesi. Per la seva part, Mons. Planellas, en l’homilia, ha mostrat la solidaritat de l’Església catòlica de Tarragona amb el poble ucraïnès. L’arquebisbe Joan ha recordat les paraules del missatge del papa Francesc: “Demano als responsables polítics que examinin seriosament la seva consciència davant Déu, que és el Déu de la pau i no de la guerra”. Per altra banda, ha demanar respondre a la violència “amb les armes de Déu, que són la pregària i el dejuni”, tal com va ensenyar Jesús.

Mons. Planellas ha assegurat en la celebració que té “molt presents en el seu cor” tots els ucraïnesos i les seves famílies que es troben en aquell país. En aquest sentit, ha demanat ser capaços de tenir un cor disposat a estimar i a donar-se a mans plenes així com la fi d’aquest conflicte bèl·lic. “El veritable cristià no té enemics perquè tots som germans”, ha recordat.

L’arquebisbe Joan ha finalitzat les seves paraules amb la pregària de sant Francesc d’Assís, on es demana “ser constructors de fraternitat i de pau”.

L’arquebisbe d’Urgell amb la comunitat ucraïnesa a Guissona

Segons informa el bisbat d’Urgell, l’arquebisbe Joan-Enric Vives s’ha reunit a la parròquia de l’Assumpció amb la comunitat grecocatòlica i ortodoxa ucraïnesa de la ciutat de Guissona i altres pobles veïns, la tarda del dia 26 de febrer, per tenir un emotiu acte de pregària a la Mare de Déu protectora d’Ucraïna, juntament amb el sacerdot greco-catòlic P. Volodimir i el Rector de la Parròquia, Mn. Ramon Balagué.

L’arquebisbe Vives i el sacerdot greco-catòlic Volodimir. Foto: Bisbat d’Urgell

Una gran quantitat de fidels ha omplert l’església parroquial i davant l’altar major s’ha col·locat l’iconostasi. A la seva arribada ha estat saludat per l’Alcalde, Jaume Ars i Bosch, i ha anat pregar davant la icona de la Mare de Déu de Kiev, Patrona d’Ucraïna, que està situada en un lloc preeminent de la Parròquia. Després van concelebrar la pregària per la pau i en favor de tots els damnificats per aquesta cruel guerra.

Amb commoció i paraules sentides, l’Arquebisbe Joan-Enric ha condemnat l’ús de la força per part de Rússia amb aquesta guerra destructiva, que provoca ocupació d’infrastructures i danys a la població civil. S’ha unit a la reflexió del Papa Francesc dient que “la guerra és una bogeria“.

Vives ha promès ajuda a través de Càritas Diocesana i Andorrana per als damnificats i, quan convingui, per als refugiats que aquesta guerra ja està provocant. Ha parlat “d’agressió imperalista que pretén destruir la democràcia i causar dany a les persones civils sense distinció“. Ha convidat a estar atents a tots els familiars que viuen a Ucraïna, infonent-los coratge, i a mantenir la seva fermesa, amb pregària i dejuni, i a crear ponts de solidaritat amb les necessitats que aniran sorgint.

L’Arquebisbe Joan-Enric Vives es va reunir a la Parròquia de l’Assumpció amb la comunitat greco-catòlica i ortodoxa ucraïnesa de la ciutat de Guissona i altres pobles veïns.

L’Arquebisbe d’Urgell ha tingut un pensament d’intercessió per al Rector de la comunitat greco-catòlica ucraïnesa de Guissona, P. Taras Kogut i el seu fill, que es troben retinguts a Ucraïna, prop de la frontera amb Polònia.

L’Arquebisbe ha recitat al final la bella pregària per la pau de St. Francesc d’Assís, que també fou llegida per una catequista de la comunitat en llengua ucraïnesa. I van fer un cant patriòtic al final de la trobada.

El bisbe Salvador, al costat de la comunitat ucraïnesa de Lleida

Segons informa el bisbat de Lleida, el bisbe Salvador Giménez s’ha fet present, diumenge 27 de febrer, a la celebració de l’eucaristia que cada setmana fa la comunitat ucraïnesa de Lleida a l’oratori de la Sang. Andrey, sacerdot ucraïnès resident a Barcelona, ha celebrat la missa pel ritu bizantí. El Bisbe Salvador i un nombrós grup de cristians de Lleida han acompanyat la comunitat ucraïnesa. Abans de l’eucaristia el prelat ha tingut unes paraules de consol davant el patiment pel conflicte bèl·lic.

El sacerdot Andry ha agraït la presència del Bisbe Salvador i l’ajut de la comunitat cristiana de Lleida cap a la comunitat ucraïnesa. “Cada cor ucraïnès està ple de dolor i tristesa i en aquest moment difícil per Ucraïna esteu amb nosaltres“.

Ha afegit que “avui Ucraïna paga amb la vida de milers de soldats i de gent innocent assassinada que defensa la seva llibertat i democràcia”. “Estem en aquesta lluita, com David contra Goliat. Però no estem sols, Déu està amb nosaltres i tot el món democràtic ens dóna suport en aquesta lluita“.

Andrey ha destacat que “després de la nit ve un nou dia, gràcies pel vostre suport i la vostra oració, us demano que continueu pregant per la fi de la guerra a Ucraïna”.

A continuació, el Bisbe Salvador ha destacat que “la comunitat diocesana hem vingut avui aquí per estar presents en l’oració”. “Des de lluny es pot fer poc més que estar units en la pregària“, ha dit. El prelat ha tingut paraules d’escalf per la comunitat ucraïnesa “que està en contacte amb els seus familiars a Ucraïna”. “Compartim el dolor, l’oració i no deixarem de demanar que el Senyor, príncep de la Pau, aturi als qui volem la guerra, l’agressivitat i la mort“, ha dit.

Pregària interconfessional a Santa Maria del Mar el 3 de març

Des de l’arquebisbat de Barcelona, com a resposta a la crida del Papa a favor de la pau, s’habilita a partir de dimecres 2 de març un espai de pregària a l’església de Sant Pau del Camp (11 h i 14 h). El 3 de març, s’ha convocat una pregària cristiana interconfessional a la basílica de Santa Maria del Mar (19 h).

Així mateix, el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, que ha participat en la cimera de bisbes i alcaldes Mediterrani, frontera de pau, a Florència, també ha volgut unir-se en pregària amb el Papa a través del seu compte de Twitter: “Insto els governants perquè facin un examen de consciència davant de Déu, que és Déu de la Pau i no de al guerra; que és Pare de tothom i només d’alguns, que ens vol germans i no enemics”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!