La Santa Seu reflexiona sobre el signe de la Pau en la Missa

El cardenal Antonio Cañizares Llovera, perfecte de la Congregació del Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, ha fet arribar un document al president de la Conferència Episcopal Espanyola. El document recull les conclusions del debat obert sobre l’oportunitat de mantenir o no el signe de la Pau durant l’Eucaristia.

Aquest debat es va obrir durant el Sínode de Bisbes sobre l’Eucaristia del 2005 i l’exhortació apostòlica Sacramentum caritatis del papa Benet XVI del 2007, on convidava les congregacions competents a estudiar el tema i modificar-lo si es creia convenient.

La Congregació del Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments ha fet la proposta de mantenir el gest de la Pau en el lloc i la manera que tenen en l’Ordinari de la Missa, en considerar-ho una característica del ritual romà. També fa observacions per millorar l’expressió del contingut del signe de la pau. Explica que «l’intercanvi de la pau no es fa de manera adequada, s’han d’evitar gestos familiars i profans de la salutació». Demana que «s’evitin els desplaçaments dels fidels per intercanviar-se la pau, o que el sacerdot abandoni l’altar per donar la pau».

Una de les recomanacions és aclarir que el ritual de la Pau arriba al seu significat més profund amb l’oració i el mateix context de l’Eucaristia, per això, donar-se la pau correctament entre els participants a Missa enriqueix el seu significat.

El document, que s’ha fet públic a través del web del Bisbat de Lleida, està datat del 8 de juny, amb l’aprovació del papa Francesc, i ha estat transmès aquesta setmana a tots els bisbes d’Espanya. Podeu llegir íntegrament el text de la “Carta Circular sobre el significat ritual del do de la Pau en la Missa” en aquest enllaç.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!