“Estem davant d’una crida urgent. Com a Església, hem de dir que la qüestió de les dones representa un signe dels temps”, ha manifestat Nathalie Becquart, religiosa xaveriana i subsecretària de la Secretaria General del Sínode dels Bisbes. “A través del Sínode estem vivint en molts aspectes l’hora de les dones”, ha indicat en la seva intervenció en la quarta sessió de la Tribuna Joan Carrera, organitzada per diverses entitats catalanes de l’Església i d’inspiració cristiana. “És impressionant veure l’interès i l’expectativa que està aixecant aquest tema arreu, perquè la gent cada vegada és més conscient de la urgència de reconèixer les dones i d’implicar-les més en llocs de responsabilitat a la societat i a l’Església”.

Que és l’hora de les dones ha quedat clar en la mateixa sessió en què per primera vegada la protagonista ha estat una dona i la que més expectació ha aixecat, tenint en compte l’èxit de convocatòria. Segons els organitzadors, unes 115 persones s’han aplegat dimecres 22 al restaurant Pomarada per escoltar la intervenció de la religiosa francesa.

El títol de la seva conferència ha estat El lideratge femení a l’Església i al món. I és que, segons Becquart, “el context actual de la relació entre homes i dones és el d’un nou pacte, perquè gràcies a l’impuls del feminisme i de l’evolució social hem avançat molt vers una igualtat més gran sense deixar de banda el desafiament de la diversitat”. Un exemple concret és la necessitat d’anar creant equips pastorals, formats per laics i el sacerdot amb visió de treball en equip, tot generant fecunditat apostòlica. Cap novetat tenint en compte la crida de tots els batejats, homes i dones, preveres i laics, a ser missioners.

L’Església està immersa en el Sínode sobre la Sinodalitat amb el lema Per una Església sinodal: comunió, participació i missió. Un temps d’escolta, de diàleg i de discerniment per arribar a consensos i que ha de ser ocasió per a un major protagonisme de les dones. Un exemple és el nomenament de Nathalie Becquart, l’única dona amb veu i vot a l’octubre, en les deliberacions de la propera assemblea general del Sínode a Roma, presidida pel mateix Pontífex, si bé ha recordat que “el dret a vot és un símbol, ja que l’important és la participació de tothom des de l’inici del Sínode i en totes les etapes”.

Nathalie Becquart és religiosa xaveriana. Foto: Agustí Codinach

“Aquest procés sinodal ha posat de manifest particularment la dedicació que moltes dones tenen a l’Església, la seva participació massiva a les litúrgies i a les activitats eclesials, el seu amor per l’Església, i sovint les seves frustracions”, ha reconegut Becquart. I ha recordat que arreu del món cada vegada hi ha més dones nomenades per a càrrecs de lideratge de l’Església com la mateixa religiosa catalana i biblista Núria Calduch-Benages, secretària de la Pontifícia Comissió Bíblica. 

NATHALIE BECQUART

“Aquest procés sinodal ha posat de manifest particularment la dedicació que moltes dones tenen a l’Església”

Nathalie Becquart ha protagonitzat una visita intensa a Catalunya, que l’ha dut entre d’altres a Manresa i Montserrat, llocs d’espiritualitat ignasiana, com la mateixa congregació francesa de les xaverianes. També ha visitat la basílica de la Sagrada Família, ha estat rebuda al Palau de la Generalitat per la consellera Laura Vilagrà. El mateix 22, a les set de la tarda, oferia a l’aula magna de l’Ateneu Universitari Sant Pacià una conferència sobre Construir una Església d’homes i dones, missionera i fraterna

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!