Sant Pere el Gros

Aquest dilluns 24 de juliol, un total de 15 joves provinents de diversos punts de l’Estat espanyol han arribat al camp de treball del monestir de Sant Pere el Gros, a Cervera, on aprofundiran en el coneixement d’aquest conjunt monàstic durant dues setmanes. 

Aquesta campanya arqueològica va començar el 2022, i és una iniciativa de la Direcció General de Joventut de la Generalitat i la Regidoria de Joventut de la Paeria de Cervera. 

Durant la seva estada, els joves comptaran amb la direcció científica de les excavacions d’un equip d’investigadors i arqueòlegs professionals, que els ajudaran a descobrir com era el dia a dia del monestir a l’edat mitjana. D’altra banda, també està previst que puguin obtenir noves dades sobre l’ocupació prèvia de l’indret en època iberoromana. 

L’església de Sant Pere el Gros

A part del monestir, l’església de Sant Pere el Gros és un dels elements destacats d’aquest jaciment, ja que des del 2003, es troba declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). El temple manté la integritat i està en molt bon estat de conservació, a diferència de les dependències monacals, amagades sota el subsol. 

Els primers treballs de recerca arqueològica al monument van dur-se a terme en la dècada dels seixanta del segle XX de la mà d’Agustí Duran i Sanpere. El 2021 van començar nous treballs d’excavació amb el propòsit de millorar el coneixement del monument i del jaciment arqueològic que amaga el subsol i enriquir-ne el discurs explicatiu.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!