“Ja n’hi ha prou! No volem més sang. No volem més morts. No volem més desapareguts. No volem més dolor ni menys vergonya.” Així comença el darrer missatge dels bisbes mexicans on es pronuncien sobre la violència que viu el país. Els prelats asseguren que, com a mexicans, “compartim la pena i el patiment de les famílies que tenen els fills morts o desapareguts a Iguala, a Tlatlaya i que se sumen als milers de víctimes anònimes a diferents regions del nostre país”.
El missatge episcopal recull el sentiment d’un país que ja n’està fart de tant dolor i de tanta impunitat. Per això, els bisbes reclamen un país “en el qual la veritat i la justícia provoquin una transformació profunda de l’ordre institucional, judicial i polític, que asseguri que fets com aquests no es tornin a repetir mai”; un país “que valori la vida, dignitat i drets de cada persona, i ens faci capaços de trobar-nos com a germans”.
Els prelats reconeixen, amb tristesa, que la situació de Mèxic ha empitjorat i que viu una crisi nacional: “Moltes persones viuen sotmeses per la por, la desconfiança, perquè es troben indefenses davant l’amenaça de grups criminals i, en alguns casos, la corrupció lamentable de les autoritats. Queda al descobert una situació dolorosa que ens preocupa i que ha de ser atesa per tots els mexicans.”
L’episcopat mexicà opina que la situació actual es deu al fet que “ens hem allunyat de Déu; ho veiem en l’oblit de la veritat, el menyspreu de la dignitat humana, la misèria i la iniquitat creixents, la pèrdua del sentit de la vida, de la credibilitat i confiança necessàries per establir relacions estables i duradores”.
No obstant això, els bisbes veun amb esperança el fet que la societat civil està reaccionant i que es manifesta contra la corrupció, la impunitat i la complicitat d’algunes autoritats: “Creiem que cal passar de les protestes a les propostes. (…) La via pacífica, que privilegia el diàleg i els acords transparents, sense interessos ocults, és la que assegura la participació de tothom per edificar un país per a tothom.”
La declaració dels prelats constata que Mèxic viu un moment crític. En aquest sentit, destaca que “ens juguem una democràcia autèntica que garanteixi l’enfortiment de les institucions, el respecte de les lleis, i l’educació, el treball i la seguretat de les noves generacions. Tots som part de la solució que reclama mentalitat i cors nous, per ser capaços de relacions fraternals autèntiques, d’amistat sincera, de convivència harmònica, de participació solidària”.
Els bisbes mexicans es veuen en l’obligació de col·laborar per superar les causes de la crisi. I asseguren que “cal un ordre institucional, lleis i administració de justícia que generin confiança. És indispensable la participació de la ciutadania per al bé comú”.
La pau de Jesucrist
El missatge posa en relleu que “Jesucrist és la nostra pau. Ell és present en la seva Paraula, en l’Eucaristia, on dos o més s’apleguen en el seu nom, en tot gest d’amor misericordiós i en el compromís per construir la pau en la veritat i la justícia”.
Per això, l’episcopat mexicà es compromet a formar, animar i motivar les comunitats diocesanes per acompanyar espiritualment i solidàriament les víctimes de la violència: “A col·laborar amb els processos de reconciliació i recerca de pau. A donar suport als esforços de la societat i les institucions a favor d’un autèntic estat de dret. A continuar comunicant l’Evangeli a les famílies i acompanyar els seus membres perquè s’allunyin de la violència i siguin escoles de reconciliació i justícia.”
Finalment, els prelats agraeixen al papa Francesc la seva proximitat i preocupació pel país i comuniquen que el proper 12 de desembre, festa de la Mare de Déu de Guadalupe, es farà una jornada de pregària per la pau.