Un tema de màxima actualitat i que repercuteix en les múltiples activitats sempre al servei de la dignitat de la persona, una dignitat humana ja reconeguda en la Bíblia quan diu que Déu ha donat als homes el seu Esperit perquè tenguin “talent, intel·ligència i coneixements, i sigui un expert en tota mena de treballs” (Ex 35,31). Per això, diu el papa Francesc, que “la intel·ligència és expressió de la dignitat que ens ha donat el Creador en fer-nos a la seva imatge i semblança” (cf. Gn 1,26).

Referint-se a la intel·ligència artificial i la seva aportació a la pau, el papa Francesc es demana si som capaços d’actuar de forma responsable i respectar els valors humans fonamentals com la inclusió, la transparència, la seguretat, l’equitat, la privacitat i la responsabilitat. Hem d’eixamplar la mirada i orientar la recerca tècnico-científica cap a la consecució de la pau i del bé comú. Destaca la importància de la intel·ligència artificial i els desafiaments antropològics, educatius, socials i polítics. Amb tot, davant tant d’avenç tecnològic, hi ha un sentit del límit. Existeix el perill de patir el pes d’un control indefinit, tant per a la persona individual com per a les relacions socials i, sobretot, laborals.

Pel que fa a la relació amb la pau, Francesc no eludeix les greus qüestions ètiques vinculades al sector dels armaments. Que bé si la intel·ligència artificial és utilitzada per promoure el desenvolupament humà integral, amb les possibilitats sobre l’agricultura, l’educació i la cultura, el millorament del nivell de vida dels pobles, el creixement de la fraternitat humana i l’amistat social. Tot, per un món més solidari, just i pacífic.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!