El caputxí Joan Botam, un referent en el diàleg entre cristians des dels anys 60, ha mort aquest dijous als 97 anys després de molts mesos de salut delicada. Ha estat de fet un dels pioners en el diàleg ecumènic a Catalunya. La capella ardent queda oberta divendres a les 16 h als Caputxins de Sarrià. La missa exequial és dissabte 2 de desembre a les 11 h.

Amb una llarga trajectòria compromesa en la defensa dels drets civils i la democràcia, aquest carismàtic frare va ser distingit el 2010 amb la Creu de Sant Jordi i va rebre el premi en convivència i diàleg interreligiós del Grup de Treball Estable de Religions. L’últim reconeixement va ser ara fa només uns mesos, el febrer d’aquest 2023, el Memorial Cassià Just, un premi que li va concedir la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat pel seu compromís al llarg de tota la vida en la defensa de les llibertats civils i dels drets fonamentals.  

El 28 de maig del 2019, en l’última entrevista que li vam fer des de Ràdio Estel, Joan Botam va reconèixer que li faltaven forces però que valorava molt la seva llarga trajectòria. 

Darrera entrevista a Ràdio Estel, el 28 de maig del 2019

Joan Botam i Casals, nascut a les Borges Blanques el 21 de setembre de 1926, va ingressar el 1944 com a novici a l’Orde dels Frares Menors Caputxins, a Arenys de Mar. El 1955 es va doctorar en Teologia a la Universitat Pontifícia de Salamanca i a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, i el 1952 va ser ordenat prevere

Entre moltes altres aportacions, va ser el promotor de la Plataforma Intercultural Barcelona 1992, per promoure el diàleg entre religions aprofitant la celebració dels Jocs Olímpics d’estiu de 1992 a Barcelona. Serà també recordat pel seu paper clau en la Caputxinada de l’any 1966, quan era provincial dels framenors caputxins a Catalunya, i més recentment en el seu paper clau per portar a Barcelona el 2004 el Parlament de les Religions del Món, en el marc del Fòrum Universal de les Cultures. 

CENTRE ECUMÈNIC DE CATALUNYA

El caputxí i gran home d’esperit ecumènic ha promogut el diàleg entre ortodoxos, anglicans, catòlics i protestants; quan els anys 60 aquestes converses eren del tot inusuals. De fet sempre ha estat un gran defensor del “gran canvi ecumènic” (així ho deia ell) amb dos noms propis: L’Abbé Couturier i l’arquebisbe Josep Pont i Gol. Sempre recordava que “passar de la pregària del retorn a la de la reconciliació va ser clau per la pervivència de l’ecumenisme”. 

Ha promogut el diàleg entre ortodoxos, anglicans, catòlics i protestants; quan els anys 60 aquestes converses eren del tot inusuals

D’altra banda, Joan Botam va fundar el Centre Ecumènic de Catalunya i, a partir d’aquesta gran obra, va impulsar el “Retrobament ecumènic”, una gran trobada que es feia al febrer i que va comptar inicialment amb la col·laboració de les Congregacions Marianes i del Fòrum Vergés, realitats vinculades a la Companyia de Jesús.

Des de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, recordarem sempre la gran facilitat amb què atenia les nostres peticions perquè reflexionés sobre diàleg i sobre la gran aportació de les religions a la convivència i als valors humans. Al Cel sigui! 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!