El cardenal Peter Kodwo Appiah Turkson, president del Pontifici Consell Justícia i Pau, ha presentat la campanya internacional de mobilització “Stop a les amenaces a internet”, en el context del XXV aniversari de la Convenció sobre els Drets de la Infància.
Durant la presentació s’ha posat en relleu que les amenaces a internet són una nova forma de violència i ha sorgit la qüestió del temps que internet treu a les relacions familiars. Amb això s’ha plantejat si la connexió contínua en la qual viuen els adolescents i joves és conseqüència del poc temps que els pares dediquen a estar amb ells o a escoltar-los.
També s’ha explicat que hi ha nombrosos estudis sociològics que examinen la qüestió dels riscos del desenvolupament de les tecnologies de la informació i que demanen que els pares siguin mitjancers de l’experiència tecnològica dels seus fills. Fins i tot hi ha estudis que mostren com les xarxes socials poden ser llocs de trobada entre pares i fills.
Hi ha exemples que demostren que quan les relacions familiars són positives és més fàcil que el potencial de les xarxes socials es tradueixi en una cohesió més gran entre les persones de la mateixa generació com entre les d’una generació i una altra. De la mateixa manera s’ha vist que on les relacions familiars són escasses o conflictives, les xarxes socials afavoreixen camins individualistes i formes que substitueixen aquestes relacions.
A més, s’ha parlat que en el nostre món globalitzat cada cop és més freqüent que les famílies tinguin algun membre vivint lluny. En aquest cas, les xarxes socials esdevenen un vehicle important d’informació i manteniment de la relació. Això no obstant, no s’ha d’oblidar que la trobada real sempre serà essencial.
Davant d’aquesta situació, l’Església no vol quedar al marge. En aquest sentit, s’ha destacat les possibilitats que ofereix internet per a l’evangelització i l’assistència espiritual, i la necessitat d’un compromís pastoral en la formació de les famílies.