Francesc recorda els avenços dels últims anys cap a la unitat dels cristians: "S'ha redescobert la fraternitat"

Francesc ha recordat aquest divendres els importants avenços que s’han donat els últims anys en l’ecumenisme, el diàleg i els ponts entre cristians de diverses confessions. Ha estat en una trobada amb representants de les Esglésies reformades, davant els quals el Sant Pare ha garantit continuïtat en el seu esforç cap a la unitat plena. Concretament el Papa ha recordat que “l’amor misericordiós de Déu és el veritable antídot per al món d’avui”. En rebre aquesta delegació de l’Aliança Mundial de les Esglésies Reformades, ha assegurat també que catòlics i protestants poden estimular la comunió precisament a partir d’aquesta misericòrdia i, sobretot, del mandat de Déu “perquè tots siguin un”. El Sant Pare ha recordat que, amb la pregària del Senyor, aquesta trobada és un pas més en l’ecumenisme “per comunicar la fe al nostre món, on es viu com si Déu no existís”.
El pontífex ha afegit que “cal un ecumenisme teològic que promogui una missió comuna d’evangelització i servei, des del desig de promoure un camí amb determinació cap a la unitat plena, alhora que es treballi per comunicar l’alegria de l’evangeli als homes i dones del nostre temps”. El Sant Pare també ha recordat que, “ara fa 10 anys, una delegació de l’Aliança Mundial de les Esglésies Reformades ja va visitar Benet XVI i que, des d’aleshores, la històrica unificació del consell Ecumènic Reformat i de la mateixa Aliança, el 2010, ha estat exemple tangible de progrés cap a la unitat dels cristians, així com un estímul per a molts en el camí ecumènic”. Finalment Francesc ha fet una crida a “donar gràcies a Déu pel redescobriment de la fraternitat entre catòlics i reformats, que no és la conseqüència d’un filantropisme liberal, sinó que té la seva arrel, com deia Sant Joan Pau II, en el reconeixement de l’únic Baptisme i en l’exigència que Déu sigui glorificat en la seva obra”.
“Aixecar-se i sortir”
D’altra banda, en l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, Papa ha assegurat també aquest divendres que “la vida del cristià es pot resumir en actituds diferents com són el fet d’estar dret per esperar Jesús o moure’s per transmetre’l als altres”. Francesc ha comentat que el creient “pot veure’s atrapat per la por”, i ha invitat a mirar el fill pròdig i el profeta Elies, del qual ha dit que “és un guanyador que ha derrotat idòlatres al Mont Carmel”. En un altre moment de la predicació, el bisbe de Roma ha fet seves les crides a aixecar-se, menjar i sortir en camí. “Per trobar Déu, cal tornar a la situació en què l’home es trobava en el moment de la creació: dret i en camí”, ha assegurat. En la mateixa línia, ha comentat que “aquest posar-se dempeus és exemple igualment en el moment actual, perquè Déu ens ha creat a la seva imatge i semblança”.
Francesc ha destacat la importància de sortir a buscar el Senyor, alhora que ha recordat que la persona creient necessita saber com trobar-lo. Ha alertat sobre la presència de “tant de soroll, tanta majestat, tant de moviment sense que el Senyor hi sigui”, per aclarir que, “per trobar el Senyor, cal entrar en nosaltres mateixos i sentir aquell fil de silenci sonor en què ell ens parla”. I en tercer lloc, seguint la petició de l’àngel a Elies, Francesc ha subratllat que “hem d’acceptar la invitació a estar en camí i sortir de l’egoisme de la nostra comoditat, sortint en missió”. També ha recordat que “tothom sap com són els moments lletjos, que ens deixen per terra sense fer, amb foscor, sense veure-hi cap horitzó i sense capacitat d’aixecar-nos”. Davant això, el bisbe de Roma ha assegurat que “el Senyor ve, ens reconforta amb el pa i amb la seva força i ens diu que ens aixequem i que tirem endavant”. Aquest “aixecar-se” requereix, segons ha dit el pontífex, una obertura a compartir i oferir la fe.
Jubileu dels Malalts, una finestra per mostrar la pastoral de la salut
I destaquem encara que, dins el Jubileu dels Malalts, que se celebra aquests dies a Roma, el religiós camil José Ignacio Santa Olalla ha valorat molt positivament que l’Església potenciï la seva pastoral de la salut, perquè combina la seva acció evangelitzadora amb l’ajuda a viure la malaltia. “La pastoral de la salut és una part fonamental dins l’acció de l’Església, i no és per casualitat, sinó que respon a un mandat del mateix Jesús, que té en la sanació dels malalts una part de la seva missió”, ha explicat.
José Ignacio Santa Olalla ha recordat que guarir malalts és una missió mèdica que Jesús situa en el nucli del seu missatge, a partir de l’evangeli. El Jubileu dels Malalts viu avui una catequesi molt especial a càrrec d’un religiós redemptorista invident i sord. Diumenge, el Papa Francesc presidirà l’Eucaristia que culminarà aquesta commemoració dins l’Any de la Misericòrdia.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 10 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!