Francesc alerta contra "els teòlegs il·luminats" i defensa "la comprensió als pecadors sense negociar la veritat"

El Papa ha dit aquest divendres que “la comprensió és necessària per als pecadors sense negociar mai la veritat, davant la feblesa humana”. A partir del fragment de l’evangeli del dia, amb les paraules del Senyor als fariseus sobre l’adulteri, Francesc ha dit que Jesús no cau en la trampa de la casuística, tramada pel que ha qualificat de “grup de teòlegs il•luminats”. El Sant Pare ha destacat la importància de la plenitud del matrimoni que dibuixa Jesús, amb “home i dona que són una sola carn”. En aquesta línia, ha afegit que “Jesús no negocia la llibertat mai”, el contrari del que feia “aquest petit grup d’il·luminats”. També ha posat l’exemple del matrimoni coma font precisament de veritat.
El pontífex ha recordat que “perdonar no és una equació”, precisament perquè veritat i comprensió són els dos grans valors que Jesús ens ensenya, com quan va dir a la dona adúltera, que estava a punt de morir lapidada, que ell no la condemnava tampoc. Igualment el Sant Pare ha expressat el seu desig que tots els creients “tinguin amb el cor una total adhesió a la veritat i alhora una gran comprensió i acompanyament a tots els nostres germans que es troben amb dificultats”. Finalment el bisbe de Roma ha assegurat que la grandesa de Jesús es troba precisament en la seva coherència quan ofereix un missatge de veritat i alhora comprensió davant la feblesa.
Aniversari del Consell Pontifici de la Cultura

D’altra banda, aquest divendres, s’han complert 34 anys del Consell Pontifici de la Cultura. El sotssecretari de l’organisme, Melchor Sánchez de Toca Alameda, ha destacat l’origen del dicasteri, en el Concili Vaticà II, concretament “a la redacció de la constitució pastoral Gaudium et Spes, en què va treballar Karol Wojtyla quan era arquebisbe de Cracòvia, un intercanvi amb la cultura que va voler aplicar, ja com a Papa Joan Pau II, al Vaticà”.
Sánchez de Toca ha destacat la dimensió de pont que té el Consell Pontifici de la Cultura, per portar “l’Església a la cultura i la cultura a l’Església”. També ha comentat que “aquest pont havia de permetre la comunicació en els dos sentits”, alhora que ha recordat que “tota aquesta inquietud va donar forma al Consell Pontifici, amb l’ajuda del cardenal Paul Pouppard i el jesuïta canadenc Hervez Carrier, que havia estat rector de la Universitat Gregoriana”. El sotssecretari del Consell Pontifici de la Cultura ha explicat que, l’any 1982, Sant Joan Pau II va saber donar resposta a una necessitat que emana de l’essència del Concili Vaticà II, quan va determinar que l’Església havia d’acabar amb l’autoreferencialitat i obrir-se més al món.
Francesc exalta els valors de l’esport davant els finalistes de la Copa d’Itàlia
Finalment destaquem que Francesc ha demanat aquest mateix divendres, a les delegacions dels clubs de futbol del Milan i la Juventus, que siguin testimonis dels autèntics valors de l’esport. El Papa ha rebut els jugadors, directius i tècnics dels dos equips, que juguen aquest dissabte la final de la Copa d’Itàlia a l’Estadi Olímpic de Roma. En una audiència en què també han estat presents els principals responsables de la sèrie A de la Lliga italiana, el Sant Pare ha recordat que “l’èxit d’un equip és el resultat de moltes virtuts humanes: l’harmonia, la lleialtat, la capacitat d’amistat, el diàleg i la solidaritat, uns valors tots espirituals que es converteixen en esportius”.
El Papa ha recordat, adreçant-se als mateixos representants de les dues entitats, que “poden exaltar encara més, exercint aquestes qualitats morals, la veritable finalitat del món de l’esport, marcat també de vegades per fenòmens negatius”. El pontífex ha demanat també als representants dels finalistes de la Copa que apliquin els valors del futbol a la vida. “Sigueu campions en l’esport, però sobretot en la vida! Exalteu sempre allò que és veritablement bo i bonic, mitjançant un testimoni franc dels valors dels vostres admiradors que han de caracteritzar l’autèntic esport”, ha dit. Finalment, Francesc ha animat els dos clubs a “no tenir por de fer conèixer amb serenor i equilibri, davant les respectives aficions, els principis morals i religiosos en els quals es vol inspirar la pròpia vida”.
A més, el Sant Pare ha destacat el valor positiu de la competitivitat per a tota la societat. Curiosament Milan i Juventus juguen la final de Copa el mateix cap de setmana en què es disputa, a Madrid, la final de la Copa del Rei entre el Sevilla i el Barça, amb algunes polèmiques extraesportives que el Sant Pare, en el context d’una altra final i lògicament sense esmentar el context del futbol espanyol, ha dit que no haurien de marcar l’esdeveniment propi del terreny de joc i dels aficionats.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 20 de maig.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!